Ten marmurkowy tort naprawdę oczaruje każdego. Jego przygotowanie jest banalnie proste i szalenie smaczne, dzięki czemu cieszy się coraz większą popularnością wśród znajomych. Każdy, kto go spróbuje, prosi o przepis.
- 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wody
- 0,5 filiżanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka stołowa kakao w proszku
- 2 łyżki stołowe olejku waniliowego
Wlej wodę i olej do wysokiej miski, dodaj cukier puder i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
2. Dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając.
3. Dodać mąkę i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Dodać olejek waniliowy i ponownie krótko zmiksować.
5. W innej misce ubij białka, aż będą sztywne i spienione.
Wlej 1/3 ciasta do czystej miski i wymieszaj z kakao.
7. Do ciemnej masy dodać 1/3 musu i dokładnie wymieszać.
8. Resztę piany dodać do jasnej masy i dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia dokładnie wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
10. Wlać część jasnego i ciemnego ciasta do przygotowanej formy, tak aby powstała kula.
11. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 55-60 minut (z wentylatorem).
PORADNIK WIDEO – Marmurkowe ciasto bundt cake
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.