Smaczny i łatwy w przygotowaniu przepis na warzywne klopsiki w sosie pomidorowym, które z pewnością będą smaczną przekąską!
Klopsiki warzywne w sosie pomidorowym – bez bułki tartej i mąki
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 1 jajko
- 2 cebule (opcjonalnie 2 łyżeczki suszonej cebuli)
- 2 marchewki
- 200 g kapusty
- 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 10 łyżek stołowych oleju
- 1 łyżka papryki – do mielenia
- 1 łyżka papryki – do sosu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- warzywa – do smaku (koperek, pietruszka, zielona cebulka)
- 750-800 g wody
Do mięsa mielonego dodać jajka, sól, czarny pieprz, paprykę, suszoną cebulę i granulowany lub świeży czosnek.
Umyć ryż, zalać wrzącą wodą i odstawić.
3. Pokrój cebulę na średniej wielkości kawałki i podsmaż ją na patelni z 10 łyżkami oleju.
4. Marchew pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnię dodaj marchewkę i lekko podsmażoną cebulę, a następnie podsmaż razem warzywa.
5. Kapustę drobno posiekać. Jeśli kapusta jest dojrzała, potrzyj ją rękami, aby zmiękła.
6. Dodaj kapustę i 1/2 pieczonych warzyw do garnka z mięsem mielonym.
7. Dodaj ryż i pokrojone warzywa, a następnie dobrze wymieszaj składniki.
8. Dodaj koncentrat pomidorowy do pozostałych warzyw na patelni i mieszając, podsmażaj wszystko przez kilka minut.
9. Dodaj wodę, liście laurowe, sól, paprykę lub paprykę i czosnek. Gotuj sos przez 2 minuty.
10. Weź garnek do zupy, wlej na dno 1-2 chochle sosu, mokrymi rękami formuj klopsiki i dodawaj je do garnka warstwami, na przemian z sosem. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
11. Gdy sos zacznie wrzeć, postaw garnek na ogniu i gotuj klopsiki przez 25-30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Dodać mielony czarny pieprz, liść laurowy i warzywa, a następnie zdjąć z ognia.
artej – smakują wyśmienicie!