Strona główna PRZEPISY Smaczne warzywne klopsiki w sosie pomidorowym – bez bułki tartej i mąki!

Smaczne warzywne klopsiki w sosie pomidorowym – bez bułki tartej i mąki!

Smaczny i łatwy w przygotowaniu przepis na warzywne klopsiki w sosie pomidorowym, które z pewnością będą smaczną przekąską!

zeleninové karbanátky v rajčatové omáčce - bez strouhanky a mouky
Źródło: retete-usoare.eu

 

Klopsiki warzywne w sosie pomidorowym – bez bułki tartej i mąki

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 2 cebule (opcjonalnie 2 łyżeczki suszonej cebuli)
  • 2 marchewki
  • 200 g kapusty
  • 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 10 łyżek stołowych oleju
  • 1 łyżka papryki – do mielenia
  • 1 łyżka papryki – do sosu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • warzywa – do smaku (koperek, pietruszka, zielona cebulka)
  • 750-800 g wody

 

Do mięsa mielonego dodać jajka, sól, czarny pieprz, paprykę, suszoną cebulę i granulowany lub świeży czosnek.

Umyć ryż, zalać wrzącą wodą i odstawić.

3. Pokrój cebulę na średniej wielkości kawałki i podsmaż ją na patelni z 10 łyżkami oleju.

4. Marchew pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnię dodaj marchewkę i lekko podsmażoną cebulę, a następnie podsmaż razem warzywa.

zeleninové karbanátky v rajčatové omáčce - bez strouhanky a mouky
Źródło: retete-usoare.eu

5. Kapustę drobno posiekać. Jeśli kapusta jest dojrzała, potrzyj ją rękami, aby zmiękła.

6. Dodaj kapustę i 1/2 pieczonych warzyw do garnka z mięsem mielonym.

7. Dodaj ryż i pokrojone warzywa, a następnie dobrze wymieszaj składniki.

zeleninové karbanátky v rajčatové omáčce - bez strouhanky a mouky
Źródło: retete-usoare.eu

8. Dodaj koncentrat pomidorowy do pozostałych warzyw na patelni i mieszając, podsmażaj wszystko przez kilka minut.

9. Dodaj wodę, liście laurowe, sól, paprykę lub paprykę i czosnek. Gotuj sos przez 2 minuty.

zeleninové karbanátky v rajčatové omáčce - bez strouhanky a mouky
Źródło: retete-usoare.eu

10. Weź garnek do zupy, wlej na dno 1-2 chochle sosu, mokrymi rękami formuj klopsiki i dodawaj je do garnka warstwami, na przemian z sosem. W razie potrzeby dodaj więcej wody.

zeleninové karbanátky v rajčatové omáčce - bez strouhanky a mouky
Źródło: retete-usoare.eu

11. Gdy sos zacznie wrzeć, postaw garnek na ogniu i gotuj klopsiki przez 25-30 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Dodać mielony czarny pieprz, liść laurowy i warzywa, a następnie zdjąć z ognia.

zeleninové karbanátky v rajčatové omáčce - bez strouhanky a mouky
Źródło: retete-usoare.eu

artej – smakują wyśmienicie!