Jeśli przyjdą do Ciebie goście i nie wiesz, co wymyślić na deser, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Sernik kasztanowy bez pieczenia – smaczny, prosty i bezpretensjonalny.
Nie czekajcie na nic i zacznijcie przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz może to zrobić!
Corpus:
- 300 g herbatników maślanych
- 100 g masła
- 1 łyżka stołowa rumu
Krem:
- 500g Mascarpone
- 400g puree z kasztanów
- 100 g cukru pudru
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka rumu
Lukrowanie:
- 150 g ciemnej czekolady
- 100 ml 33% bitej śmietany
Herbatniki pokruszyć na proszek i razem z roztopionym masłem i rumem wyrobić ciasto, wyciskając je dłońmi na dno i boki tortownicy.
2. Aby przygotować krem, należy ubić mascarpone, puree z kasztanów, cukier, śmietanę i rum w następującej kolejności. Dość gęsty krem rozsmarować na schłodzonym cieście i wstawić do lodówki na 30 minut.
Śmietankę podgrzać i zdjąć z ognia tuż przed zagotowaniem. Dodaj 100 g posiekanej czekolady i polej powierzchnię ciasta powstałą polewą. Odstawić całe ciasto na 10 minut, aby zastygło.
4. Wykonaj ostatnią kratkę z roztopionej czekolady (pozostałe 50 g), ściekając ją kropla po kropli na powierzchnię ciasta za pomocą tylnej części łyżki. Cały tort będzie gotowy do podania po około 2 godzinach w lodówce.