Strona główna PRZEPISY Sernik kasztanowy bez pieczenia – smaczny, prosty i bezpretensjonalny

Sernik kasztanowy bez pieczenia – smaczny, prosty i bezpretensjonalny

Jeśli przyjdą do Ciebie goście i nie wiesz, co wymyślić na deser, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Sernik kasztanowy bez pieczenia – smaczny, prosty i bezpretensjonalny.

Nie czekajcie na nic i zacznijcie przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz może to zrobić!

Nepečený kaštanový cheesecake, chutný, jednoduchý a nenáročný
Źródło: iStockphoto

 

Corpus:

  • 300 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • 1 łyżka stołowa rumu

Krem:

  • 500g Mascarpone
  • 400g puree z kasztanów
  • 100 g cukru pudru
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka rumu

Lukrowanie:

  • 150 g ciemnej czekolady
  • 100 ml 33% bitej śmietany

 

Herbatniki pokruszyć na proszek i razem z roztopionym masłem i rumem wyrobić ciasto, wyciskając je dłońmi na dno i boki tortownicy.

2. Aby przygotować krem, należy ubić mascarpone, puree z kasztanów, cukier, śmietanę i rum w następującej kolejności. Dość gęsty krem rozsmarować na schłodzonym cieście i wstawić do lodówki na 30 minut.

Śmietankę podgrzać i zdjąć z ognia tuż przed zagotowaniem. Dodaj 100 g posiekanej czekolady i polej powierzchnię ciasta powstałą polewą. Odstawić całe ciasto na 10 minut, aby zastygło.

4. Wykonaj ostatnią kratkę z roztopionej czekolady (pozostałe 50 g), ściekając ją kropla po kropli na powierzchnię ciasta za pomocą tylnej części łyżki. Cały tort będzie gotowy do podania po około 2 godzinach w lodówce.