![Kurczak pieczony w pysznym sosie śmietanowym Kurczak pieczony w pysznym sosie śmietanowym](https://fajnainspiracja.pl/wp-content/uploads/2022/05/Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana.jpg)
Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z wykorzystaniem ulubionych składników. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje tylko kilka minut, a stanowi ono pyszny, pełnowartościowy obiad.
![Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-1024x576.jpg)
- 30 g świeżej pietruszki
- 30 g świeżej kolendry
- 5-6 ząbków czosnku
- 500 ml śmietany do gotowania 20-22% (minimum 20%)
- ½ łyżeczki przypraw i ziół
- jeden kurczak
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- olej
1.Przygotuj sos: umyj i osusz pietruszkę oraz kolendrę (koniecznie dodaj kolendrę – bez niej sos nie jest tak smaczny). Posiekaj je bardzo drobno.
2.Rozgnieć czosnek nożem (nie przeciskaj go przez praskę do czosnku).
![Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-1 Kuřecí maso pečené v lahodné smetanové omáčce](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-1-1024x479.jpg)
3.Przełóż warzywa i czosnek do głębokiej miski. Dodaj śmietanę do gotowania, odrobinę soli, mielony czarny pieprz i chmiel suneli (przyprawa ta nadaje kurczakowi szczególny smak). Wymieszać.
![Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-2 Kuřecí maso pečené v lahodné smetanové omáčce](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-2-1024x531.jpg)
Usuń z kurczaka nadmiar tłuszczu, ogon i końcówki skrzydeł. Użyliśmy całych ud (nie dzieliliśmy ich na górne i dolne) oraz piersi przekrojonych na pół bez oddzielania skrzydełek. Jeśli chcesz, możesz podzielić te elementy na kilka części.
![Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-3 Kuřecí maso pečené v lahodné smetanové omáčce](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-3-1024x579.jpg)
5.Posypać i natrzeć kawałki mięsa solą i mielonym czarnym pieprzem – z obu stron. Posmaruj je odrobiną oleju (nie będzie potrzeby dolewania oleju na patelnię podczas smażenia).
![Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-4 Kuřecí maso pečené v lahodné smetanové omáčce](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-4-1024x582.jpg)
6.Ułóż kawałki mięsa skórą do dołu na gorącej, suchej patelni. Smażyć je z obu stron, aż będą średnio rzadkie (około 4-5 minut z każdej strony), na średnio wysokim ogniu.
![Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-5 Kuřecí maso pečené v lahodné smetanové omáčce](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-5-1024x579.jpg)
![Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-6 Kuřecí maso pečené v lahodné smetanové omáčce](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-6-1024x579.jpg)
7.Przełóż kawałki mięsa do głębokiej patelni o rozsądnej wielkości. Polej je przygotowanym sosem.
![Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-7 Kuřecí maso pečené v lahodné smetanové omáčce](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-7-1024x482.jpg)
8.Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C i piecz mięso w sosie przez 25-30 minut, aż będzie gotowe.
9.Podawać z ulubionym daniem dodatkowym lub sałatką ze świeżych warzyw.
![Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-8 Kuřecí maso pečené v lahodné smetanové omáčce](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/Carne-de-pui-coapta-in-sos-de-smantana-8-1024x480.jpg)