Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z wykorzystaniem ulubionych składników. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje tylko kilka minut, a stanowi ono pyszny, pełnowartościowy obiad.
- 30 g świeżej pietruszki
- 30 g świeżej kolendry
- 5-6 ząbków czosnku
- 500 ml śmietany do gotowania 20-22% (minimum 20%)
- ½ łyżeczki przypraw i ziół
- jeden kurczak
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- olej
1.Przygotuj sos: umyj i osusz pietruszkę oraz kolendrę (koniecznie dodaj kolendrę – bez niej sos nie jest tak smaczny). Posiekaj je bardzo drobno.
2.Rozgnieć czosnek nożem (nie przeciskaj go przez praskę do czosnku).
3.Przełóż warzywa i czosnek do głębokiej miski. Dodaj śmietanę do gotowania, odrobinę soli, mielony czarny pieprz i chmiel suneli (przyprawa ta nadaje kurczakowi szczególny smak). Wymieszać.
Usuń z kurczaka nadmiar tłuszczu, ogon i końcówki skrzydeł. Użyliśmy całych ud (nie dzieliliśmy ich na górne i dolne) oraz piersi przekrojonych na pół bez oddzielania skrzydełek. Jeśli chcesz, możesz podzielić te elementy na kilka części.
5.Posypać i natrzeć kawałki mięsa solą i mielonym czarnym pieprzem – z obu stron. Posmaruj je odrobiną oleju (nie będzie potrzeby dolewania oleju na patelnię podczas smażenia).
6.Ułóż kawałki mięsa skórą do dołu na gorącej, suchej patelni. Smażyć je z obu stron, aż będą średnio rzadkie (około 4-5 minut z każdej strony), na średnio wysokim ogniu.
7.Przełóż kawałki mięsa do głębokiej patelni o rozsądnej wielkości. Polej je przygotowanym sosem.
8.Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C i piecz mięso w sosie przez 25-30 minut, aż będzie gotowe.
9.Podawać z ulubionym daniem dodatkowym lub sałatką ze świeżych warzyw.