Uwielbiamy ciasta, które można przygotować, po prostu ubijając składniki w jednej misce i przenosząc je na blachę do pieczenia. Oto jeden z nich – szybki sernik z wiśniami!

Szybkie ciasto wiśniowe z sernikiem
- 2 filiżanki wydrylowanych wiśni
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 KL cukier waniliowy
- 2 szklanki miękkiego twarogu
- 1 filiżanka kwaśnej śmietany
- skórka z jednej cytryny
- 2 szklanki mąki gruboziarnistej
- 1 KL proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania blachy do pieczenia
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2. Ubij wszystkie składniki w następującej kolejności: jajka, cukier, ekstrakt, twaróg, śmietana i skórka z cytryny. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, pracując na niskich obrotach. Na koniec delikatnie wmieszaj 2/3 wiśni.
3. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć grubą mąką. Ułóż warstwę ciasta, a na wierzchu ułóż pozostałe wiśnie. Piec przez około 40 minut lub do momentu, gdy drewniany szpikulec włożony do ciasta wyjdzie czysty.
4. Gdy ciasto jest jeszcze gorące, posyp je cukrem i podawaj z filiżanką dobrej kawy.