Spróbuj przygotować te mini placuszki z mięsa mielonego na patelni – to bardzo proste i zajmuje dosłownie 30 minut! Można je przygotować na kolację lub jako przekąskę. Można je zabrać do pracy, na piknik lub na wycieczkę. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Na ciasto:
- ½ szklanki kefiru
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- jedno jajko
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 320-350 g mąki zwykłej (+do formowania)
Nadzienie:
- 300-400 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, kurczak lub indyk)
- jedna duża cebula
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- odrobina wody (jeśli mięso mielone jest suche)
Inne:
- olej – do smażenia
Pojemność użytej szklanki wynosi 250 ml. 250 ml.
1.Przygotuj ciasto: W głębokiej misce umieść jajka, kefir, śmietanę, olej, sól i cukier. Wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj 320 g przesianej mąki wraz z sodą oczyszczoną. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie przenieś je na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiaj rękami przez kilka minut, aż będzie gładkie. Powinna być miękka i lekko klejąca. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
3.Przykryj czystą miską i pozostaw na 15 minut, aby „odpoczęły”.
4.Przygotować nadzienie: Wymieszaj mięso mielone z drobno startą cebulą, solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody.
5.Uformuj ciastka: Podzielić ciasto na 3 równe części. Uformuj je w kulki.
6.Na posypanej mąką wałku rozwałkuj każdą kulkę ciasta na kształt prostokąta o grubości 5 mm.
7.Rozłóż ⅓ masy mięsnej równomiernie na powierzchni, pozostawiając luźne brzegi.
Rozwiń go w rulon i sklej „szew” oraz końce ciasno ze sobą.
9.Pokroić na 5 części.
10.Sklej końce każdego kawałka bułki i posypując go mąką, rozwałkuj go lekko wałkiem, aby powstał placek o grubości ok. 1 cm.
Smaż placki w dużej ilości gorącego oleju na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru z obu stron.
12.Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju.
13.Podawaj z przyjemnością! Są miękkie, puszyste i pyszne!