Strona główna PRZEPISY Mini placuszki z mięsa mielonego – bardzo smaczne i szybkie

Mini placuszki z mięsa mielonego – bardzo smaczne i szybkie

Spróbuj przygotować te mini placuszki z mięsa mielonego na patelni – to bardzo proste i zajmuje dosłownie 30 minut! Można je przygotować na kolację lub jako przekąskę. Można je zabrać do pracy, na piknik lub na wycieczkę. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Źródło: retete-usoare.eu

 

Na ciasto:

  • ½ szklanki kefiru
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • jedno jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 320-350 g mąki zwykłej (+do formowania)

Nadzienie:

  • 300-400 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, kurczak lub indyk)
  • jedna duża cebula
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • odrobina wody (jeśli mięso mielone jest suche)

Inne:

  • olej – do smażenia

Pojemność użytej szklanki wynosi 250 ml. 250 ml.

 

1.Przygotuj ciasto: W głębokiej misce umieść jajka, kefir, śmietanę, olej, sól i cukier. Wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodaj 320 g przesianej mąki wraz z sodą oczyszczoną. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie przenieś je na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiaj rękami przez kilka minut, aż będzie gładkie. Powinna być miękka i lekko klejąca. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu

3.Przykryj czystą miską i pozostaw na 15 minut, aby „odpoczęły”.

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu

4.Przygotować nadzienie: Wymieszaj mięso mielone z drobno startą cebulą, solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody.

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu

5.Uformuj ciastka: Podzielić ciasto na 3 równe części. Uformuj je w kulki.

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu

6.Na posypanej mąką wałku rozwałkuj każdą kulkę ciasta na kształt prostokąta o grubości 5 mm.

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu

7.Rozłóż ⅓ masy mięsnej równomiernie na powierzchni, pozostawiając luźne brzegi.

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu

Rozwiń go w rulon i sklej „szew” oraz końce ciasno ze sobą.

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu

9.Pokroić na 5 części.

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu

10.Sklej końce każdego kawałka bułki i posypując go mąką, rozwałkuj go lekko wałkiem, aby powstał placek o grubości ok. 1 cm.

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu

Smaż placki w dużej ilości gorącego oleju na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru z obu stron.

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu

12.Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju.

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu

13.Podawaj z przyjemnością! Są miękkie, puszyste i pyszne!

Mini koláčky z mletého masa
Źródło: retete-usoare.eu