Wyrafinowany, oryginalny, soczysty i aromatyczny klops z papryką i serem, łatwy do przygotowania. Można je podawać jako zimną przystawkę na półmiskach z mięsem lub jako ciekawą alternatywę dla klopsików i gulaszu!
[
Mięso z papryką i serem
- 2 czerwone papryki – kapary
- 200 g solonego sera
- mała gałązka koperku
- jeden ząbek czosnku
- 2 jajka + jedno białko
- 800 g mięsa mielonego (500 g łopatki wieprzowej + 300 g piersi z kurczaka)
- jedna cebula + jedna łyżka oleju
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka soli
- mielony czarny pieprz – do smaku
- 50 ml śmietanki do gotowania 15%
Oczyść jarmuż z nasion i łodyg, pozostawiając je w całości. Zalej je gorącą wodą i pozostaw do zaparzenia na 2-3 minuty.
2. Posolony ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodaj posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i mielony czarny pieprz do smaku. Jeśli ser jest suchy, dodaj białko jajka. Bardzo dobrze wymieszać.
Napełnij cappuccino masą serową.
4. Przepuścić łopatkę wieprzową i piersi kurczaka przez maszynkę do mięsa. Dodaj drobno posiekaną cebulę podsmażoną na łyżce oleju, jajko, śmietanę do gotowania, mieloną gałkę muszkatołową, mielony kardamon, granulowany czosnek, mielony kminek i kolendrę, goździki i mielony czarny pieprz do smaku. Dobrze wymieszać powstałą masę i zagnieść.
Formę do pieczenia (11 x 30 cm) wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Połowę masy mięsnej rozłożyć równomiernie na patelni.
6. Ułóż papryki na warstwie mięsa, a następnie przykryj pozostałą mieszanką mięsną.
7) Piec klopsy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C.
8. Ostudź i podawaj!