Strona główna PRZEPISY Klasyczne czeskie knedle ziemniaczane z jagodami – z jedną zmianą!

Klasyczne czeskie knedle ziemniaczane z jagodami – z jedną zmianą!

Klasyczne czeskie knedle ziemniaczane z jagodami. Tylko bułka tarta została zastąpiona makiem. Ale z gustem nie ma co dyskutować.

Klasické české bramborové knedlíky plněné borůvkami
Źródło: iStockphoto

 

Klasyczne czeskie knedle ziemniaczane z jagodami

 

  • 700 g ziemniaków
  • 300 g mąki średnio gruboziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 300 g borówek amerykańskich
  • 5 łyżek cukru pudru
  • nasiona maku
  • masło

 

Ugotować ziemniaki w łupinach. Po ostygnięciu obrać je i utrzeć na puree lub drobno zetrzeć na tarce.

2. Doprowadzić do wrzenia duży garnek z lekko osoloną wodą.

3. Na blacie roboczym wymieszaj ziemniaki, mąkę, jajka i sól. Wyrobić nieklejące się ciasto. Rozwałkuj go na kawałki o grubości około 5 mm i wytnij z niego kółka (używając szklanki lub kubka) o średnicy około 7 cm.

4. Na każdym krążku ułóż kilka borówek i łyżeczkę cukru. Zwiń je w kulkę między dłońmi i dociśnij spód kulki do deski, aby uformować bułeczkę.

5. Pierogi ugotować we wrzącej wodzie. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie gotuj jeszcze przez kilka minut, aby ciasto nie było surowe.

6. Ugotowane ciasto posypać zmielonym makiem i cukrem, a następnie polać roztopionym masłem.