Klasyczne czeskie knedle ziemniaczane z jagodami. Tylko bułka tarta została zastąpiona makiem. Ale z gustem nie ma co dyskutować.
Klasyczne czeskie knedle ziemniaczane z jagodami
- 700 g ziemniaków
- 300 g mąki średnio gruboziarnistej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 300 g borówek amerykańskich
- 5 łyżek cukru pudru
- nasiona maku
- masło
Ugotować ziemniaki w łupinach. Po ostygnięciu obrać je i utrzeć na puree lub drobno zetrzeć na tarce.
2. Doprowadzić do wrzenia duży garnek z lekko osoloną wodą.
3. Na blacie roboczym wymieszaj ziemniaki, mąkę, jajka i sól. Wyrobić nieklejące się ciasto. Rozwałkuj go na kawałki o grubości około 5 mm i wytnij z niego kółka (używając szklanki lub kubka) o średnicy około 7 cm.
4. Na każdym krążku ułóż kilka borówek i łyżeczkę cukru. Zwiń je w kulkę między dłońmi i dociśnij spód kulki do deski, aby uformować bułeczkę.
5. Pierogi ugotować we wrzącej wodzie. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie gotuj jeszcze przez kilka minut, aby ciasto nie było surowe.
6. Ugotowane ciasto posypać zmielonym makiem i cukrem, a następnie polać roztopionym masłem.