Jeśli masz już dość pieczenia i chciałbyś spróbować czegoś nowego, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! A konkretnie dzisiaj będzie to ciasto truskawkowe bez pieczenia z twarogiem i biszkoptem!
To pyszne ciasto nie jest upieczone, co jest pewnym minusem, ponieważ ciasto musi ładnie zastygnąć w lodówce przez kilka godzin. Ale później będziesz się tym bardziej cieszyć. Przepis na ciasto biszkoptowe z pewnością przypadnie Ci do gustu ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Jest gotowy w kilkadziesiąt minut i może go zrobić prawie każdy! Jak już jednak wspomnieliśmy, ciasto należy pozostawić na jakiś czas w lodówce. Podstawą są herbatniki, a także pyszny krem. Wierzch posypany jest truskawkami, które polewane są pyszną żelatyną.
Czy już się ślinisz? Przygotujmy razem ten słynny biszkopt z truskawkami i serkiem śmietankowym.
Przepyszny przepis na ciasto truskawkowe bez pieczenia:
Co będzie nam potrzebne:
- mała torebka truskawek
- żelatyna
- 500 g twarogu
- 8 łyżek cukru kryształu
- 3 saszetki cukru waniliowego
- paczka herbatników
Jak postępować:
1) Naczynie do pieczenia, które wybrałeś, wyłóż folią spożywczą. Ułóż pokrojone truskawki na dnie naczynia do pieczenia.
2) Rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją. W drugiej misce ubij twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszać. Można użyć trzepaczki ręcznej.
3) Truskawki zalać żelatyną i wstawić formę (naczynie do pieczenia) do lodówki na kilkadziesiąt minut.
4) Gdy miska jest już gotowa, nakładamy do niej warstwę naszego kremu i ładnie go wygładzamy.
5) W kolejnym kroku, na wierzchu kremu ułożyć warstwę herbatników. Rozłóż równomiernie. Następnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin, aby ciasto ładnie stężało.
6) Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki i odwrócić je do góry dnem. W ten sposób warstwa truskawkowa znajdzie się na wierzchu.