Dziś chcemy przedstawić Wam prosty, szybki i tani przepis na ciasto bez pieczenia z trzech składników. Składa się z piernika i śmietany. Jest on bardzo delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach!
- 700 g piernika (z nadzieniem/ bez nadzienia; miękkiego)
Na krem:
- 700 g śmietany
- 4-8 łyżek stołowych cukru (do smaku)
Na lukier czekoladowy:
- 25 ml mleka
- 25 g masła
- 50 g ciemnej czekolady min. 50 %.
Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta kawałki banana lub innych owoców.
1.Przygotować krem: Ubij kwaśną śmietanę i cukier mikserem lub trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści.
2.Pokrój piernik na kawałki.
3.Umieść kawałki piernika w głębokiej misce. Dodaj śmietanę i bardzo dokładnie wymieszaj, aby pokryć nią wszystkie kawałki piernika.
4.Przełóż powstałą masę na blachę do pieczenia lub na blachę wyłożoną folią spożywczą (my użyliśmy głębokiej miski), rozprowadź ją równomiernie i przykryj folią spożywczą.
5.Umieść ciasto w lodówce na kilka godzin lub na całą noc, aż do całkowitego zastygnięcia.
6.Następnie odwróć ją na talerz i usuń folię spożywczą z powierzchni.
7.Przygotuj ganache: umieść mleko i masło w rondelku. Podgrzej je prawie do wrzenia.
8.Dodać drobno posiekaną czekoladę. Pozostawić na 30-60 sekund w kontakcie z gorącym płynem, a następnie zmiksować wszystko na gładką masę.
9.Pozostawić lukier do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie przełożyć do worka do dekoracji i równomiernie rozprowadzić na powierzchni ciasta.
Wstaw ciasto do lodówki na 30-60 minut, aby lukier całkowicie zastygł.
11.Następnie porcjować i podawać. Jest miękki, gładki i pyszny!