Jeśli masz gości i nie wiesz, jaki szybki deser przygotować, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pokażemy, jak przygotować ciasto z brzoskwiniami. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki zwykłej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 120 g masła
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 800 g brzoskwiń lub twardych moreli (lub innych owoców).
Na krem:
- Jedno jajko
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
- ½ szklanki mąki zwykłej
- 1½ szklanki cukru
- 2 g waniliny (można zastąpić 1-2 saszetkami cukru waniliowego, 1-1,5 buteleczki esencji waniliowej lub 1-2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego)
Pojemność użytego słoika wynosi 250 ml.
1.Przygotuj ciasto: wlej roztopione masło do głębokiej miski. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę. Wyrobić miękkie, jednolite, nieklejące się ciasto.
2.Umieść ciasto w plastikowej torbie i włóż do lodówki. Przy okazji, można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
3.Przygotuj krem: w głębokiej misce umieść jajka, śmietanę, cukier, przesianą mąkę i wanilię. Wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji, uważając, aby rozbić wszelkie grudki.
4.Przygotować nadzienie: pokroić brzoskwinie w plasterki.
5.Złóż ciasto: rozprowadź ciasto dłońmi na dnie i bokach okrągłej formy o średnicy 22 cm.
6.Umieść plasterki brzoskwini w przygotowanej formie.
7.Stopniowo wylewaj krem na blachę, poczekaj, aż wsiąknie w owoce, i rozprowadź go równomiernie. Na koniec lekko obrócić blachę do pieczenia.
8.Piec ciasto przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przełożyć na talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
10.Porcjuj i podawaj z apetytem!
Ten wspaniały deser, który można przyrządzić z dowolnych owoców, może z łatwością zastąpić ciasto. Nie uwierzysz, jakie to gładkie i pyszne!