Strona główna PRZEPISY Przygotuj bardzo smaczny brzoskwiniowy kobler, który będzie doskonałym uzupełnieniem popołudniowej kawy.

Przygotuj bardzo smaczny brzoskwiniowy kobler, który będzie doskonałym uzupełnieniem popołudniowej kawy.

Jeśli masz gości i nie wiesz, jaki szybki deser przygotować, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pokażemy, jak przygotować ciasto z brzoskwiniami. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Źródło: retete-usoare.eu

 

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki zwykłej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 120 g masła
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 800 g brzoskwiń lub twardych moreli (lub innych owoców).

Na krem:

  • Jedno jajko
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki mąki zwykłej
  • 1½ szklanki cukru
  • 2 g waniliny (można zastąpić 1-2 saszetkami cukru waniliowego, 1-1,5 buteleczki esencji waniliowej lub 1-2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego)

Pojemność użytego słoika wynosi 250 ml.

 

1.Przygotuj ciasto: wlej roztopione masło do głębokiej miski. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę. Wyrobić miękkie, jednolite, nieklejące się ciasto.

Broskvový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

2.Umieść ciasto w plastikowej torbie i włóż do lodówki. Przy okazji, można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

3.Przygotuj krem: w głębokiej misce umieść jajka, śmietanę, cukier, przesianą mąkę i wanilię. Wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji, uważając, aby rozbić wszelkie grudki.

Broskvový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

4.Przygotować nadzienie: pokroić brzoskwinie w plasterki.

Broskvový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

5.Złóż ciasto: rozprowadź ciasto dłońmi na dnie i bokach okrągłej formy o średnicy 22 cm.

Broskvový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

6.Umieść plasterki brzoskwini w przygotowanej formie.

Broskvový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

7.Stopniowo wylewaj krem na blachę, poczekaj, aż wsiąknie w owoce, i rozprowadź go równomiernie. Na koniec lekko obrócić blachę do pieczenia.

Broskvový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

8.Piec ciasto przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przełożyć na talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Broskvový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

10.Porcjuj i podawaj z apetytem!

Broskvový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

Ten wspaniały deser, który można przyrządzić z dowolnych owoców, może z łatwością zastąpić ciasto. Nie uwierzysz, jakie to gładkie i pyszne!