Jeśli przyjdą do Ciebie goście i nie wiesz, co przygotować na szybki deser, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pokażemy, jak przygotować smaczne ciasto ze słodkim twarogiem i owocami. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
Na ciasto:
- 1 średnie jajko
- 100 g masła
- 300 g mąki zwykłej
- 120 g cukru
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 1 szczypta soli
- 1 proszek waniliowy
Nadzienie:
- 400 g słodkiego twarogu
- 2 średnie jaja
- 100 g kwaśnej śmietany
- 50 g cukru (lub do smaku)
- 1 proszek waniliowy
- 400 g owoców (my użyliśmy moreli)
1.W misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i wanilią.
2.Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i szybko rozprowadź rękami, aby uzyskać kruche ciasto. Zimne masło można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.Zrób wgłębienie, dodaj jajko i szybko wymieszaj rękami. Włóż ciasto do lodówki.
4.Przygotować nadzienie: Umieść wszystkie składniki w misce i rozdrobnij je za pomocą pionowego blendera. Można też najpierw odcedzić twaróg, a następnie wymieszać go z pozostałymi składnikami.
Owoce pokroić w drobną kostkę.
6.Dno wyjmowanej blachy (24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż pokruszone ciasto i ugnieć je dłońmi, aby uzyskać równomierną bordiurę.
Dodaj owoce, a na wierzchu umieść nadzienie serowe.
8.Piecz tartę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze do 180°C przez 40-50 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią.
9.Wyjąć ciasto z formy po całkowitym ostygnięciu.
Ciasto jest chrupiące, a nadzienie serowe bardzo miękkie. Razem tworzą doskonały duet, a Ty musisz tylko eksperymentować i dodawać różne owoce.