Szukasz inspiracji na weekendowy lunch? Czy chcesz kurczaka? W takim razie ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Dziś przygotujemy razem piersi z kurczaka ze śmietaną i czosnkiem. Dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu.
Czy już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę kucharską, weź do ręki garnek i wspólnie przygotujmy piersi z kurczaka w najlepszy sposób!
Pyszny przepis na kremową pierś z kurczaka:
Czego potrzebujemy:
- 3 szt. piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- czosnek
- 200 ml wody
- 200 ml śmietany do gotowania
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki cytryny
Jak postępować:
1) Na początku doprawić piersi z kurczaka solą i pieprzem.
2) Roztopić masło na patelni. Dodaj również olej.
3) Piersi smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 5 minut.
4) Następnie zdjąć z patelni. Na wierzch zetrzeć czosnek.
5) Wlej wodę.
6) Następnie dodać śmietanę, posiekany koperek, skórkę i sok z cytryny.
7) Sos śmietanowy gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut, a następnie dodać piersi z kurczaka. Gotować przez około 10-15 minut.
8) Podawać z ryżem lub ziemniakami.