Strona główna PRZEPISY Jajka zapiekane w pomidorach – doskonałe połączenie pomidorów, jajek i mozzarelli

Jajka zapiekane w pomidorach – doskonałe połączenie pomidorów, jajek i mozzarelli

Fantastyczny pomysł, dzięki któremu ze zwykłych pomidorów, jajek i mozzarelli można przygotować smaczny przysmak na obiad. Jeszcze lepsze od kanapek, a przy tym lekkie i niezwykle proste jajka zapiekane w pomidorach z mozzarellą.

Vejce zapečené v rajčatech s mozzarellou
Źródło: iStockphoto

 

Jajka zapiekane w pomidorach z mozzarellą

 

  • 4 duże pomidory
  • 4 jajka
  • 2 cebule dymki
  • 1 opakowanie wędzonej mozzarelli
  • 3 łyżki bitej śmietany
  • oliwa z oliwek, sól, czarny pieprz

 

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. W misce przygotuj nadzienie – z posiekanej dymki, śmietany i połowy startej mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem.

3. Odetnij wierzchołki pomidorów i ostrożnie wydrąż łyżką ich wnętrze. Przygotuj formę do muffinów i posmaruj 4 otwory oliwą z oliwek.

4. Umieść pomidory w otworach i wypełnij je do połowy nadzieniem. Następnie do każdej z nich wbijamy całe jajko, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy drugą połową startej mozzarelli.

5. Piec przez około 15-20 minut i podawać jeszcze gorące z grzankami z białego pieczywa.