Fantastyczny pomysł, dzięki któremu ze zwykłych pomidorów, jajek i mozzarelli można przygotować smaczny przysmak na obiad. Jeszcze lepsze od kanapek, a przy tym lekkie i niezwykle proste jajka zapiekane w pomidorach z mozzarellą.
Jajka zapiekane w pomidorach z mozzarellą
- 4 duże pomidory
- 4 jajka
- 2 cebule dymki
- 1 opakowanie wędzonej mozzarelli
- 3 łyżki bitej śmietany
- oliwa z oliwek, sól, czarny pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. W misce przygotuj nadzienie – z posiekanej dymki, śmietany i połowy startej mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem.
3. Odetnij wierzchołki pomidorów i ostrożnie wydrąż łyżką ich wnętrze. Przygotuj formę do muffinów i posmaruj 4 otwory oliwą z oliwek.
4. Umieść pomidory w otworach i wypełnij je do połowy nadzieniem. Następnie do każdej z nich wbijamy całe jajko, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy drugą połową startej mozzarelli.
5. Piec przez około 15-20 minut i podawać jeszcze gorące z grzankami z białego pieczywa.