Strona główna PRZEPISY Bublanina wiśniowa – poradzi sobie z nią każdy początkujący kucharz i kucharka

Bublanina wiśniowa – poradzi sobie z nią każdy początkujący kucharz i kucharka

Jeśli masz gości i nie wiesz, jaki szybki deser przygotować, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Ten wiśniowy tort bąbelkowy jest tak łatwy do zrobienia, że nie czekaj dłużej i zacznij, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni da sobie radę! Smakowita bańka z pysznymi, świeżymi owocami nigdy nie zawodzi.

Źródło: iStockphoto

 

Wiśnia bublanina

 

  • 4 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mąki zwykłej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 500 g wiśni i czereśni
  • cukier puder do posypania, masło do wysmarowania i mąka do posypania formy

 

Jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka umieścić w misce z cukrem pudrem i wanilią – ubijać do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj skórkę z cytryny, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj sól do białek i ubijaj na sztywno. Lekko wmieszać do ciasta.

2. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wysmaruj blachę do pieczenia masłem i oprósz ją mąką. Umyj czereśnie, wydryluj je.

3. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę, posypujemy wiśniami i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20-30 minut.

4. Upieczony placek posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.