Strona główna PRZEPISY Uniwersalny dressing – do wielu potraw!

Uniwersalny dressing – do wielu potraw!

Zawsze mamy w lodówce ten wspaniały dressing. Najczęściej dodajemy je do sałatek przygotowywanych w stylu azjatyckim. Ale chętnie dodajemy go także do zup, sosów, gulaszu, marynat do mięs i ryb. Ten sos pomaga nam zaoszczędzić czas podczas gotowania i uzyskać smaczne potrawy!

univerzální dresink – pro mnoho pokrmů!
Źródło: retete-usoare.eu

 


Opatrunek uniwersalny

 

  • 7-8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki chili
  • 2 łyżki stołowe słodkiej papryki
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki oleju

 

Czosnek przepuścić przez praskę i włożyć do odpowiedniej miski. Można je również zetrzeć na drobnej tarce.

2. Dodaj sól. Bardzo dobrze wymieszać.

Univerzální dresink - pro mnoho pokrmů!
Źródło: retete-usoare.eu

Zmielić nasiona kolendry w młynku. Dodaj je do miski razem z czosnkiem i solą.

4. Dodaj chili, mielony czarny pieprz, paprykę i cukier. Bardzo dobrze wymieszać.

5. Dodać gorący olej. Ponownie wymieszać.

Univerzální dresink - pro mnoho pokrmů!
Źródło: retete-usoare.eu

Wlej masę do szklanego słoika (my używamy słoika o pojemności 130 ml). Przykryć pokrywką i szczelnie zamknąć.

Univerzální dresink - pro mnoho pokrmů!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Dressing należy przechowywać w lodówce. Można je przechowywać do 4-5 miesięcy.

Oto przykład zastosowania tego dressingu: w koreańskiej sałatce z marchewki. Wymieszaj 1 łyżeczkę dressingu, 1 łyżeczkę octu jabłkowego, 1 łyżkę oleju, sól do smaku i 2 łyżki wody. Pokroić 800-900 g marchwi w długie cienkie paski i wymieszać z mieszanką. Pozostawić do zamarynowania na 2-3 godziny.

Źródło: retete-usoare.eu

A czasem sos jest po prostu rozsmarowywany na kromkach chleba i podawany z cienkimi plasterkami bekonu. Wspaniała przekąska!

Univerzální dresink - pro mnoho pokrmů!
Źródło: retete-usoare.eu