Zawsze mamy w lodówce ten wspaniały dressing. Najczęściej dodajemy je do sałatek przygotowywanych w stylu azjatyckim. Ale chętnie dodajemy go także do zup, sosów, gulaszu, marynat do mięs i ryb. Ten sos pomaga nam zaoszczędzić czas podczas gotowania i uzyskać smaczne potrawy!

Opatrunek uniwersalny
- 7-8 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki papryki chili
- 2 łyżki stołowe słodkiej papryki
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 szczypta soli
- 4 łyżki oleju
Czosnek przepuścić przez praskę i włożyć do odpowiedniej miski. Można je również zetrzeć na drobnej tarce.
2. Dodaj sól. Bardzo dobrze wymieszać.

Zmielić nasiona kolendry w młynku. Dodaj je do miski razem z czosnkiem i solą.
4. Dodaj chili, mielony czarny pieprz, paprykę i cukier. Bardzo dobrze wymieszać.
5. Dodać gorący olej. Ponownie wymieszać.

Wlej masę do szklanego słoika (my używamy słoika o pojemności 130 ml). Przykryć pokrywką i szczelnie zamknąć.

7. Dressing należy przechowywać w lodówce. Można je przechowywać do 4-5 miesięcy.
Oto przykład zastosowania tego dressingu: w koreańskiej sałatce z marchewki. Wymieszaj 1 łyżeczkę dressingu, 1 łyżeczkę octu jabłkowego, 1 łyżkę oleju, sól do smaku i 2 łyżki wody. Pokroić 800-900 g marchwi w długie cienkie paski i wymieszać z mieszanką. Pozostawić do zamarynowania na 2-3 godziny.

A czasem sos jest po prostu rozsmarowywany na kromkach chleba i podawany z cienkimi plasterkami bekonu. Wspaniała przekąska!
