Strona główna PRZEPISY Szybkie i niesamowicie smaczne placki śniadaniowe

Szybkie i niesamowicie smaczne placki śniadaniowe

Szybkie i niezwykle smaczne placki śniadaniowe . Proste, szybkie, ale bardzo smaczne i pyszne! Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś zapalonym kucharzem, z pewnością ucieszy Cię ta nowość.

Chutné snídaňové koláče se sýrem, zeleninou a vejcem
Źródło: retete-usoare.eu

 

Na ciasto:

  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
  • 400 g mąki zwykłej

Nadzienie:

  • 250 g solonego sera
  • warzywa – do smaku (my użyliśmy koperku i pietruszki)
  • 1 jajko

Inne: roztopione masło – do posmarowania ciastek po upieczeniu.

Jak będziemy postępować:

1) Przygotować ciasto. Dodaj sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszać.

2. Dodać sól i cukier. Wymieszać.

3. Dodać jajka. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Dodaj połowę przesianej mąki. Dobrze wymieszać trzepaczką.

5. Następnie wmieszaj olej i stopniowo dodawaj pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie już całkowicie zwarte, przełóż je na posypany mąką wałek i ugniataj rękami, aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i lekko klejące (nie zasypuj go zbyt dużą ilością mąki).

Źródło: retete-usoare.eu

6. Podzielić ciasto na 4 równe części. Uformuj z nich kulki, przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 20 minut, aby „odpoczęły”.

Źródło: retete-usoare.eu

7. Przygotować nadzienie: Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach i umieścić w głębokiej misce. Dodaj pokrojone warzywa i jajko. Dobrze wymieszać.

Źródło: retete-usoare.eu

8. Podzielić nadzienie na 4 równe części. Uformować kulki i ułożyć na talerzu.

Źródło: retete-usoare.eu

9. Uformować ciastka: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrągły placek. Nałóż odrobinę nadzienia na środek, a następnie zbierz je razem i zaciśnij mocno brzegi, tak aby nadzienie było całkowicie przykryte. Odwróć ją szwem do dołu i ponownie rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1 cm.

Źródło: retete-usoare.eu
Źródło: retete-usoare.eu
Źródło: retete-usoare.eu

Na rozgrzanej, suchej patelni, na małym ogniu, pod przykryciem, smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

Źródło: retete-usoare.eu

Zdejmij je z patelni i natychmiast posmaruj roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka.12. Podawaj placki z wielką ochotą! Można je popijać kawą lub herbatą.

Źródło: retete-usoare.eu