Szybkie i niezwykle smaczne placki śniadaniowe . Proste, szybkie, ale bardzo smaczne i pyszne! Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś zapalonym kucharzem, z pewnością ucieszy Cię ta nowość.
Na ciasto:
- 200 ml kefiru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- 400 g mąki zwykłej
Nadzienie:
- 250 g solonego sera
- warzywa – do smaku (my użyliśmy koperku i pietruszki)
- 1 jajko
Inne: roztopione masło – do posmarowania ciastek po upieczeniu.
Jak będziemy postępować:1) Przygotować ciasto. Dodaj sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszać.
2. Dodać sól i cukier. Wymieszać.
3. Dodać jajka. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Dodaj połowę przesianej mąki. Dobrze wymieszać trzepaczką.
5. Następnie wmieszaj olej i stopniowo dodawaj pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie już całkowicie zwarte, przełóż je na posypany mąką wałek i ugniataj rękami, aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i lekko klejące (nie zasypuj go zbyt dużą ilością mąki).
6. Podzielić ciasto na 4 równe części. Uformuj z nich kulki, przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 20 minut, aby „odpoczęły”.
7. Przygotować nadzienie: Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach i umieścić w głębokiej misce. Dodaj pokrojone warzywa i jajko. Dobrze wymieszać.
8. Podzielić nadzienie na 4 równe części. Uformować kulki i ułożyć na talerzu.
9. Uformować ciastka: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrągły placek. Nałóż odrobinę nadzienia na środek, a następnie zbierz je razem i zaciśnij mocno brzegi, tak aby nadzienie było całkowicie przykryte. Odwróć ją szwem do dołu i ponownie rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1 cm.
Na rozgrzanej, suchej patelni, na małym ogniu, pod przykryciem, smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
Zdejmij je z patelni i natychmiast posmaruj roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka.12. Podawaj placki z wielką ochotą! Można je popijać kawą lub herbatą.