Strona główna PRZEPISY Szybkie ciasteczka na kefirze!

Szybkie ciasteczka na kefirze!

Dziś chcemy przedstawić przepis na proste i smaczne ciasteczka z kefirem. Są miękkie i chrupiące, przypominają trochę miękkie ciasteczka. Są one produkowane z najbardziej powszechnych składników. Można je zabrać ze sobą: do szkoły lub do pracy. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sušenky z kefíru
Źródło: retete-usoare.eu

 


Ciasteczka kefirowe

 

  • 130 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru (+ do nadzienia)
  • 80 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
  • 300 g mąki zwykłej
  • szczypta soli
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

W głębokiej misce umieścić jajka, kefir, rafinowany olej słonecznikowy, cukier tostowy, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie zagnieć je rękami. Powinna być jednorodna, miękka i nie klejąca się.

Sušenky z kefíru
Źródło: retete-usoare.eu

3. Podzielić ciasto na kawałki.

4. Uformuj każdy kawałek ciasta w długi, stosunkowo cienki baton. Złóż ją na pół i skręć w spiralę. Sklej końce razem.

Sušenky z kefíru
Źródło: retete-usoare.eu

5. Obtoczyć herbatniki w cukrze.

6) Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.

Sušenky z kefíru
Źródło: retete-usoare.eu

7) Ciastka pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

8. Pozostawić do ostygnięcia i przenieść na talerz.

Sušenky z kefíru
Źródło: retete-usoare.eu

 

Sušenky z kefíru
Źródło: retete-usoare.eu