Dziś chcemy przedstawić przepis na proste i smaczne ciasteczka z kefirem. Są miękkie i chrupiące, przypominają trochę miękkie ciasteczka. Są one produkowane z najbardziej powszechnych składników. Można je zabrać ze sobą: do szkoły lub do pracy. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ciasteczka kefirowe
- 130 ml kefiru
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru (+ do nadzienia)
- 80 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- 300 g mąki zwykłej
- szczypta soli
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W głębokiej misce umieścić jajka, kefir, rafinowany olej słonecznikowy, cukier tostowy, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie zagnieć je rękami. Powinna być jednorodna, miękka i nie klejąca się.
3. Podzielić ciasto na kawałki.
4. Uformuj każdy kawałek ciasta w długi, stosunkowo cienki baton. Złóż ją na pół i skręć w spiralę. Sklej końce razem.
5. Obtoczyć herbatniki w cukrze.
6) Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.
7) Ciastka pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
8. Pozostawić do ostygnięcia i przenieść na talerz.