Podaruj sobie filiżankę gorącej herbaty lub ulubionej kawy, spędź miło czas z rodziną i zaspokój swój apetyt na słodycze. Ten przepis na drożdżową szarlotkę z ziarnami sezamu to strzał w dziesiątkę. Jest to smaczny przysmak, do którego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników.
Jeśli uwielbiasz desery z jabłkami, koniecznie je zrób!
Szarlotka z sezamem
Na ciasto:
- 150 ml ciepłego mleka
- 5 g drożdży suszonych
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 50 g roztopionego masła
- 400 g mąki zwykłej
Nadzienie:
- 3 jabłka
- 40 g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Inne:
- 1 żółtko + łyżeczka mleka (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
- ziarna sezamu – do posypania ciasta przed pieczeniem
1) Przygotuj ciasto: w głębokiej misce umieść jajka, cukier i sól. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszać z kwaśną śmietaną.
3. Dodać ciepłe mleko i suszone drożdże. Wymieszać.
4. Dodaj przesianą mąkę. Mieszaj ciasto, aż cała mąka zostanie wchłonięta. Następnie dodaj roztopione masło (ciepłe, nie gorące) i ugniataj rękami, aż do całkowitego połączenia. Ciasto powinno być jednorodne i nie powinno się kleić, ale powinno pozostać miękkie.
5. Uformuj ją w kulę i umieść w głębokiej misce. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 60 minut.
6. Przygotować nadzienie: Wymieszaj cukier i mielony cynamon.
7. Jabłka pokroić w grube plastry i usunąć gniazda nasienne.
8. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość 8-10 mm. Wykrawać kółka za pomocą wykrawaczki do ciasta o średnicy 9 cm.
9. Zbierz nadmiar ciasta i lekko spłaszcz je dłońmi.
10. Na środku każdego kawałka ciasta położyć plasterek jabłka obtoczony w cukrze i cynamonie. Następnie dobrze sklej brzegi i całkowicie przykryj nadzienie, tak jakbyś formował ciasto.
11. Dno okrągłej formy do pieczenia o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułóż na niej powstałe w ten sposób placki w okrąg. Ponieważ środek blaszki pozostaje pusty, uformuj jeden placek w kulkę i umieść go tam.
Z pozostałego ciasta uformuj kulki i umieść je w pustych przestrzeniach między plackami na brzegach formy.
Pozwól ciastu „odpocząć” przez 10-15 minut. Następnie za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj je żółtkiem jaja wymieszanym z łyżeczką mleka. Posypać ziarnami sezamu.
14) Piec ciasto przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
15. Pozwól im lekko ostygnąć, a następnie wyjmij je z formy i oddziel od papieru do pieczenia. Poczekaj, aż prawie całkowicie ostygnie.
Přejeme dobrou chuť!