Strona główna PRZEPISY Chrupiąca bagietka zapiekana z grzybami i czosnkiem

Chrupiąca bagietka zapiekana z grzybami i czosnkiem

Ten łatwy przepis na pyszną przekąskę z prostych składników – zapiekana bagietka z grzybami i czosnkiem!

zapečená bageta s houbami a česnekem
Źródło: iStockhoto

 


Bagietka zapiekana z grzybami i czosnkiem

 

  • 2 szt. bagietek
  • 300 g pieczarek
  • 1 dl białego wina
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smaku sól, mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 garść świeżego oregano

 

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Pokrój bagietki na kawałki i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Oczyść i drobno posiekaj czosnek i cebulę. To samo zrób z połową garści świeżego oregano. Pozostałą część zachowaj do dekoracji.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać drobno pokrojone grzyby. Smażyć około 3 minut, doprawić solą i pieprzem. Dolej wino i gotuj przez około 7 minut.
  5. Wyłóż gorące ragout na kawałki bagietki, skrop oliwą i piecz przez około 7 minut.
  6. Kiedy bagietki są jeszcze gorące, posyp je listkami oregano i podawaj.