Ten łatwy przepis na pyszną przekąskę z prostych składników – zapiekana bagietka z grzybami i czosnkiem!
Bagietka zapiekana z grzybami i czosnkiem
- 2 szt. bagietek
- 300 g pieczarek
- 1 dl białego wina
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smaku sól, mielony czarny pieprz do smaku
- 1 garść świeżego oregano
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Pokrój bagietki na kawałki i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Oczyść i drobno posiekaj czosnek i cebulę. To samo zrób z połową garści świeżego oregano. Pozostałą część zachowaj do dekoracji.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać drobno pokrojone grzyby. Smażyć około 3 minut, doprawić solą i pieprzem. Dolej wino i gotuj przez około 7 minut.
- Wyłóż gorące ragout na kawałki bagietki, skrop oliwą i piecz przez około 7 minut.
- Kiedy bagietki są jeszcze gorące, posyp je listkami oregano i podawaj.