Strona główna PRZEPISY Szybkie danie na ciepło – zawiera nadzienie, mięso i sos

Szybkie danie na ciepło – zawiera nadzienie, mięso i sos

Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? To danie jest tak smaczne i fantazyjne, że z łatwością włączysz je do swojego świątecznego menu! Szybkie danie na ciepło – zawiera nadzienie, mięso i sos

Źródło: retete-usoare.eu

 

  • 5 ziemniaków
  • 2 słodkie ziemniaki
  • słodka papryka
  • 5 udek z kurczaka
  • sól – do smaku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 200 ml 15% śmietany do gotowania
  • 15 g masła
  • kilka łyżek stołowych oliwy z oliwek (do smaku)
  • 1/2 łyżki stołowej mąki
  • warzywa – do smaku (my użyliśmy natki pietruszki)

Do tego dania można dodać inne warzywa, jeśli ktoś lubi.

 

1) Przygotować warzywa: Obrać ziemniaki i paprykę. Pokrój je na kawałki.

Źródło: retete-usoare.eu

2. Umieść przygotowane warzywa w głębokim naczyniu do zapiekania. Posypać je solą, mielonym czarnym pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Bardzo dobrze wymieszać (najlepiej rękami).

Źródło: retete-usoare.eu

3. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz warzywa przez około 40 minut.

4. Przygotować mięso: Umyj uda z kurczaka i usuń nadmiar tłuszczu. Umieść je w głębokiej misce. Doprawić solą, granulowanym czosnkiem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi (starając się równomiernie rozłożyć przyprawę na kawałkach mięsa).

5. Pozostawić mięso do zamarynowania w temperaturze pokojowej na 15 minut.

6. Następnie na patelni z lekko rozgrzanym olejem obsmaż udka z kurczaka z obu stron, aż się zrumienią. Przełożyć je na talerz.

Źródło: retete-usoare.eu
Źródło: retete-usoare.eu

7. Przygotować sos. Bardzo dobrze wymieszać.

8. Stopniowo dodawaj gotującą się śmietanę, ciągle mieszając.

9. Dodaj sól i pokrojone warzywa do smaku. Wymieszaj sos i gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.

Źródło: retete-usoare.eu

10. Wyjąć warzywa z piekarnika i ułożyć na nich udka z kurczaka. Polej kurczaka sosem.

Źródło: retete-usoare.eu

11. Włożyć naczynie do piekarnika i piec przez kolejne 25 minut w temperaturze 190°C.

Źródło: retete-usoare.eu

Podawaj danie na gorąco, posypane pokrojonymi warzywami!

Źródło: retete-usoare.eu