Desery w słoikach mają swój urok. Nie trzeba się trudzić z dokładnym krojeniem, a deser i tak wygląda wspaniale. Przygotuj ten szybki sernik cytrynowy w słoiku!

Szybki sernik cytrynowy w słoiku
- 100 g herbatników maślanych
- 25 g roztopionego masła
- 250 ml bitej śmietany
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 250 g Mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki kremu lemon curd
- kandyzowana skórka cytrynowa
- Pokrusz herbatniki i wymieszaj z roztopionym masłem.
- Ubij bitą śmietanę z cukrem waniliowym.
- Dodaj cukier puder do mascarpone i dobrze wymieszaj. Następnie lekko wmieszać bitą śmietanę.
- Krem podzielić na pół – do jednej dodać sok z cytryny, a do drugiej wymieszać lemon curd.
- Przygotować 4 szklanki deserowe i ułożyć w nich warstwę herbatników i dwa kremy. Udekorować herbatnikami i kandyzowaną skórką cytrynową.
- Umieścić w lodówce na około 2 godziny.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi! Polecamy.