Ten przepis na warzywne nuggetsy zachwyci nie tylko miłośników warzyw, ale także małych niejadków, którzy lubią już wszystko robić sami. Przepis można zmieniać w zależności od stanu szuflady z warzywami. Zróbmy to!
Nuggetsy warzywne
- 3 sztuki marchewki
- 1/2 szt. kalafiora
- 1 szt. brokułów
- 2 sztuki czosnku
- 1 szt. jajko
- 1/2 KL mielona suszona cebula
- 1/2 KL mielonego czarnego pieprzu
- 1 KL soli
- 1,25 szklanki bułki tartej
- bułka tarta do posypania
- olej do smażenia
- Obrać i posiekać marchew. Obrać czosnek. Rozbić kalafior i brokuły.
- Umieść warzywa (marchew, kalafior, brokuły, czosnek) w blenderze. Dodaj jajko, mieloną suszoną cebulę, mielony czarny pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszać.
- Do wymieszanej masy dodać bułkę tartą i jeszcze raz wymieszać.
- Z masy warzywnej uformuj w dłoniach nuggetsy i obtocz je w bułce tartej.
- Skropić patelnię olejem i rozgrzać. Następnie usmaż w nim nuggetsy. Podawać z dipem według uznania.
!