Strona główna PRZEPISY Sernik cytrynowy bez pieczenia dla całej rodziny

Sernik cytrynowy bez pieczenia dla całej rodziny

 

 


Sernik cytrynowy bez pieczenia

 

krem cytrynowy:

  • 2 duże cytryny (skórka)
  • 5 żółtek jaj
  • 80 g cukru granulowanego
  • 50 g masła
  • 1 dl soku z cytryny
  • 1 szczypta soli

Corpus:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 60 g masła

Krem:

  • 400 g mascarpone
  • 2 cząstki cytryny (skórka)
  • 80 ml soku z cytryny
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 2 KL żelatyny w proszku

 

  • Najpierw należy przygotować krem cytrynowy, który na koniec rozprowadzić na powierzchni ciasta. W misce w kąpieli wodnej ubij żółtka ze skórką cytrynową, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Następnie stopniowo dodawaj po trochu masło. Na koniec dodajemy szczyptę soli i wstawiamy krem do lodówki.

Nasza rada: Nie zużywaj całej śmietanki – resztę zachowaj w lodówce i użyj jej do innych deserów. Krem można przechowywać w lodówce przez 7 do 10 dni.

  • Wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem na ciasto.
  • Masę, która przypomina mokry piasek, wciśnij na dno tortownicy o średnicy 20 cm i włóż ją do zamrażarki na 15 minut.
  • W międzyczasie przygotować krem. Ubij mascarpone do uzyskania piany i dodaj pozostałe składniki w następującej kolejności: skórkę z cytryny, sok z cytryny i mleko skondensowane.
  • W szklanej misce wymieszaj łyżkę wody i żelatynę, odstaw na 5 minut, a następnie podgrzej krótko (20 sekund) w mikrofalówce, aby całkowicie rozpuścić żelatynę. Do papki z żelatyny dodaj kilka łyżek śmietany, a następnie ubij śmietanę z żelatyną na oryginalną śmietanę.
  • Następnie ułożyć krem w formie na powierzchni ciasta i wstawić do lodówki na noc (min. 12 godzin).
  • Następnego dnia ostrym nożem naciąć obwód tortu, poluzować obręcz formy i cienką warstwą rozsmarować na powierzchni krem cytrynowy.

 

!