Sernik cytrynowy bez pieczenia
krem cytrynowy:
- 2 duże cytryny (skórka)
- 5 żółtek jaj
- 80 g cukru granulowanego
- 50 g masła
- 1 dl soku z cytryny
- 1 szczypta soli
Corpus:
- 150 g herbatników maślanych
- 60 g masła
Krem:
- 400 g mascarpone
- 2 cząstki cytryny (skórka)
- 80 ml soku z cytryny
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 2 KL żelatyny w proszku
- Najpierw należy przygotować krem cytrynowy, który na koniec rozprowadzić na powierzchni ciasta. W misce w kąpieli wodnej ubij żółtka ze skórką cytrynową, cukrem i sokiem z cytryny.
- Następnie stopniowo dodawaj po trochu masło. Na koniec dodajemy szczyptę soli i wstawiamy krem do lodówki.
Nasza rada: Nie zużywaj całej śmietanki – resztę zachowaj w lodówce i użyj jej do innych deserów. Krem można przechowywać w lodówce przez 7 do 10 dni.
- Wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem na ciasto.
- Masę, która przypomina mokry piasek, wciśnij na dno tortownicy o średnicy 20 cm i włóż ją do zamrażarki na 15 minut.
- W międzyczasie przygotować krem. Ubij mascarpone do uzyskania piany i dodaj pozostałe składniki w następującej kolejności: skórkę z cytryny, sok z cytryny i mleko skondensowane.
- W szklanej misce wymieszaj łyżkę wody i żelatynę, odstaw na 5 minut, a następnie podgrzej krótko (20 sekund) w mikrofalówce, aby całkowicie rozpuścić żelatynę. Do papki z żelatyny dodaj kilka łyżek śmietany, a następnie ubij śmietanę z żelatyną na oryginalną śmietanę.
- Następnie ułożyć krem w formie na powierzchni ciasta i wstawić do lodówki na noc (min. 12 godzin).
- Następnego dnia ostrym nożem naciąć obwód tortu, poluzować obręcz formy i cienką warstwą rozsmarować na powierzchni krem cytrynowy.
!