To smakołyk, któremu nie można się oprzeć i który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie ma to jak dobry, domowy budyń czekoladowy! Skorzystaj z naszego przepisu na ten przysmak.
Domowy budyń czekoladowy
- 6 łyżek stołowych kakao
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 szczypta soli
- 250 ml bitej śmietany
- 2 żółtka
- 500 ml mleka pełnego
- 100 g cukru
- 1 KL ekstrakt waniliowy koniak lub likier (wersja dla dorosłych)
- Przesiej kakao, skrobię i sól do dużej miski.
- Dobrze wymieszać składniki i wlać śmietanę.
- Wyrobić je do uzyskania sztywnej masy, wzbogacić żółtkami i odstawić.
- W międzyczasie podgrzej mleko z cukrem w rondelku, aż cukier całkowicie się rozpuści, a na brzegach zaczną się tworzyć bąbelki. Wyjąć i dodać połowę mleka do mieszanki kakaowej. Dobrze ubij i dodaj z powrotem do garnka z resztą mleka.
- Podgrzewaj ponownie, aż krem zacznie bulgotać. Zmniejsz ogień do najniższego stopnia i gotuj, stale mieszając, przez około 4 minuty. Długie gotowanie pozbawi krem sztucznego smaku skrobi i sprawi, że stanie się on wyjątkowo gęsty.
- Na koniec wmieszaj do kremu ekstrakt z wanilii (dla dorosłych możesz dodać likier, rum lub koniak), przelej do szklanego pojemnika i schłodź w lodówce.
Nasza rada: Aby uniknąć nieprzyjemnej „skórki” na powierzchni kremu, przykryj krem folią spożywczą, kładąc ją bezpośrednio na powierzchni kremu.