Oto sekret szybkiego i smacznego obiadu. Przygotowanie składników wymaga minimum czasu i wysiłku, a piekarnik wykonuje całą pracę za Ciebie. Klopsiki z ziemniakami i warzywami przygotowane w piekarniku. A dzięki specjalnemu sosowi danie jest po prostu niesamowite!
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 4 marchewki
- 3 duże ziemniaki
- 2 kromki białego chleba
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- mieszanka ziół aromatycznych
- 2 ząbki czosnku
Pokrój cebulę na małe kawałki.
2.Namocz chleb w niewielkiej ilości mleka i rozgnieć widelcem na gładką masę.
3.Wymieszaj mięso mielone z cebulą, startymi ziemniakami, chlebem, solą i czarnym pieprzem.
4.Wymieszaj wszystkie składniki sosu, dodaj pokrojone na kawałki ziemniaki i marchewkę, a następnie wymieszaj.
- Można też dodać cukinię, bakłażana lub kapustę.
5.Uformuj klopsiki i połóż je na desce do krojenia. Dostaliśmy 12 klopsików.
6.Ułóż warzywa i sos na blasze do pieczenia, a następnie ułóż klopsiki na wierzchu sosu, tak aby się nie stykały.
7.Zawiąż folię, zrób kilka nacięć i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 35 minut.
8.Następnie odetnij folię i pozostaw ziemniaki z klopsikami na kolejne 10 minut, na tyle długo, aby utworzyła się brązowa skórka.
Posypać potrawę zieleniną i podawać z kiszoną kapustą lub cebulą. Proste, szybkie i smaczne, spróbuj!
Życzymy dobrego smaku!