Strona główna PRZEPISY Kakaowe ciasto wypełnione kremem waniliowym i truskawkami – przepis, który nigdy nie...

Kakaowe ciasto wypełnione kremem waniliowym i truskawkami – przepis, który nigdy nie zawodzi!

Ciasto po prostu nigdy nie zawodzi. Tym razem przygotujemy to pyszne ciasto z niespodzianką w środku – a konkretnie ciasto kakaowe z kremem waniliowym i truskawkami!

kakaová bábovka plněná vanilkovým krémem a jahodami – recept, který nikdy nezklame!
Źródło: bildderfrau.de

 


Ciasto kakaowe wypełnione kremem waniliowym i truskawkami

 

do ciasta:

  • 320 g mąki zwykłej
  • 1,25 KL proszku do pieczenia
  • 1 KL sody oczyszczonej
  • 1 KL kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 KL soli
  • 250 g cukru granulowanego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szt. jajek
  • 120 g zmiękczonego masła
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka octu winnego

napełnianie:

  • 250 g serka śmietankowego (philadelphia, mascarpone…)
  • 30 g masła
  • 1 KL ekstrakt waniliowy
  • 1 jajko
  • 70 g cukru kryształu
  • truskawki
  • cukier puder

 

  • Wypełnienie: W misce ubij serek śmietankowy, dodaj zmiękczone masło i ekstrakt waniliowy, a następnie ponownie dobrze ubij. Następnie dodać jajka i dobrze ubić. Na koniec wmieszaj cukier. Serek śmietankowy, masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Wymieszaj mleko z octem winnym i odstaw na około 10 minut.
  • Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao w proszku, kawę rozpuszczalną i sól. Dodaj cukier granulowany i waniliowy, a następnie dobrze wymieszaj.
  • Wmieszaj zmiękczone masło, a następnie jajka, po jednym na raz, i dobrze wymieszaj.
  • Na koniec dodawaj po trochu mleko i wyrabiaj na gładkie ciasto.
  • Formę do pieczenia wysmarować masłem i rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Połowę ciasta nałożyć łyżką do formy do pieczenia. Nałóż nadzienie na środek ciasta – możesz użyć do tego celu worka do ciasta. Nadzienie posypać pokrojonymi w plasterki truskawkami. Na koniec rozprowadzić resztę ciasta.
  • Wypełnioną formę przykryć folią i piec w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.
  • Aby sprawdzić, czy ciasto bundt jest upieczone, nakłuj je szpikulcem. Jeśli wyjmiesz go czysty – ciasto jest upieczone. Jeśli ciasto przykleja się do szpikulca – pozwól mu dokończyć pieczenie.
  • Upieczony bundt ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Pokrój w plastry i podawaj.