Ciasto po prostu nigdy nie zawodzi. Tym razem przygotujemy to pyszne ciasto z niespodzianką w środku – a konkretnie ciasto kakaowe z kremem waniliowym i truskawkami!
Ciasto kakaowe wypełnione kremem waniliowym i truskawkami
do ciasta:
- 320 g mąki zwykłej
- 1,25 KL proszku do pieczenia
- 1 KL sody oczyszczonej
- 1 KL kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki kakao
- 1/2 KL soli
- 250 g cukru granulowanego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 szt. jajek
- 120 g zmiękczonego masła
- 250 ml mleka
- 1 łyżka octu winnego
napełnianie:
- 250 g serka śmietankowego (philadelphia, mascarpone…)
- 30 g masła
- 1 KL ekstrakt waniliowy
- 1 jajko
- 70 g cukru kryształu
- truskawki
- cukier puder
- Wypełnienie: W misce ubij serek śmietankowy, dodaj zmiękczone masło i ekstrakt waniliowy, a następnie ponownie dobrze ubij. Następnie dodać jajka i dobrze ubić. Na koniec wmieszaj cukier. Serek śmietankowy, masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
- Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj mleko z octem winnym i odstaw na około 10 minut.
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao w proszku, kawę rozpuszczalną i sól. Dodaj cukier granulowany i waniliowy, a następnie dobrze wymieszaj.
- Wmieszaj zmiękczone masło, a następnie jajka, po jednym na raz, i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodawaj po trochu mleko i wyrabiaj na gładkie ciasto.
- Formę do pieczenia wysmarować masłem i rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Połowę ciasta nałożyć łyżką do formy do pieczenia. Nałóż nadzienie na środek ciasta – możesz użyć do tego celu worka do ciasta. Nadzienie posypać pokrojonymi w plasterki truskawkami. Na koniec rozprowadzić resztę ciasta.
- Wypełnioną formę przykryć folią i piec w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.
- Aby sprawdzić, czy ciasto bundt jest upieczone, nakłuj je szpikulcem. Jeśli wyjmiesz go czysty – ciasto jest upieczone. Jeśli ciasto przykleja się do szpikulca – pozwól mu dokończyć pieczenie.
- Upieczony bundt ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Pokrój w plastry i podawaj.