Pyszne ciasto z pysznym kremem gotowe w kilka minut. Spróbuj ją przygotować, zwłaszcza jeśli lubisz ciasta z bitą śmietaną!
Co będzie nam potrzebne:
Na wierzchołki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki zwykłej
- 8 g proszku do pieczenia
Ciasto upiekliśmy na prostokątnej blasze o wymiarach 35 x 38 cm.
Na syrop:
- 250 ml wody
- 150 g cukru
- posiekać skórkę z cytryny
- 8 g cukru waniliowego
Na krem:
- 500 ml słodzonej bitej śmietany 30-35% (lub 500 ml niesłodzonej bitej śmietany 30-35% + 150-200 g cukru pudru)
- 8 g cukru waniliowego
- 250 g mascarpone
Można zastąpić go mascarpone:
-słodki twarożek (miękki, wilgotny, pastowaty) zmieszany z niewielką ilością jogurtu naturalnego
-fermentowana śmietana oddzielona od serwatki (umieść ją w durszlaku wyłożonym 2-3 warstwami płótna sernikowego i obciąż powierzchnię, a następnie pozostaw na kilka godzin, aż cała serwatka się odsączy);
-słodki serek z mleka krowiego (pełnotłusty, domowej roboty) ubity z 30-35% bitej śmietany i 5-6 kroplami soku z cytryny – w efekcie powstaje gładka, gęsta masa przypominająca mascarpone.
Jak postępować:
1.Przygotować ciasto. Następnie dodać cukier i dalej ubijać mikserem na wysokich obrotach przez 8-10 minut, aż powstanie puszysta, gęsta, biaława piana, na której liście pozostawią trwały ślad.
2.Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto mikserem na małej prędkości, aż będzie gładkie.
3.Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie.
Piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
5.Ostrożnie wyłóż ciasto na drugi kawałek papieru do pieczenia. Zdjąć papier do pieczenia z powierzchni. Pozostawić do ostygnięcia.
6.Następnie podziel na 4 równe części (pokrój na ćwiartki).
7.Przygotuj syrop. Dodać cukier prażony, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wymieszaj mieszaninę i podgrzewaj, aż cały cukier się rozpuści.
8.Przelej syrop do czystej miski i pozostaw do ostygnięcia.
9.Przygotować krem: Ubić serek śmietankowy (zimny, wyjęty z lodówki) do miękkości. Jeśli używasz niesłodzonej śmietanki, dodaj cukier puder i ubijaj do uzyskania gładkiej masy.
10.Dodaj bitą śmietanę (zimną, dopiero co wyjętą z lodówki) i ubijaj do momentu uzyskania sztywnej piany.
- Jeśli chcesz, możesz dodać do kremu cukier waniliowy, wiórki czekoladowe lub syrop owocowy.
Zmontować ciasto: środek tortownicy posmarować niewielką ilością kremu. Następnie ułóż blaty na wierzchu, zanurz je w przygotowanym syropie i posmaruj obficie kremem. Nie ma potrzeby posypywania górnej warstwy.
- Aby zapobiec zabrudzeniu brzegów miski, przykryj je wąskimi kawałkami papieru do pieczenia. Na koniec należy je ostrożnie usunąć.
Posmaruj kremem powierzchnię i brzegi ciasta. Wygładzić je.
Udekoruj tort pozostałym kremem za pomocą worka do dekoracji z odpowiednią końcówką.
14.Umieść ciasto w lodówce na kilka godzin.
Smacznego!