Uwielbiamy szybkie, łatwe i smaczne przepisy, w których nie trzeba brudzić mnóstwa naczyń. Spodoba ci się ten przepis dla leniwej kobiety. Wszystkie składniki umieszcza się w jednym naczyniu i zapieka. Smakołyk na dni, kiedy wolisz spędzać mniej czasu w kuchni!

Co będzie nam potrzebne:
- 1 kg białej kapusty
- 700 g mięsa mielonego
- jedna duża cebula
- jedna duża marchew
- 3-4 małe pomidory (można zastąpić pomidorami z puszki lub sosem pomidorowym)
- 4 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
- 20-30 g masła (opcjonalnie)
- sól, pieprz czarny mielony, przyprawa do mięsa – do smaku
Jeśli chcesz, możesz dodać ½ szklanki ryżu do masy mięsnej.

Jak będziemy postępować:
Zetrzeć cebulę i marchew na tarce o dużych oczkach.
Dodaj 3 łyżki kwaśnej śmietany, sól, mielony czarny pieprz i przyprawę do mięsa do smaku.
3.Dodać mięso mielone. Bardzo dobrze wymieszać.
Drobno posiekać kapustę. Posyp je solą i dobrze ugnieć rękami.
5.W głębokim naczyniu rozłożyć na przemian przygotowaną kapustę i mieszankę mięsną. Kapusta powinna stanowić górną warstwę.
Pokrój pomidory w plastry i ułóż je na wierzchu kapusty. Posmaruj je łyżką sfermentowanej śmietany (możesz też po prostu skropić je oliwą).

7.Jeśli przygotowujesz danie z chudszego, bardziej suchego mięsa, możesz dodać na wierzch trochę pokrojonego w kostkę masła.
8.Przykryj blachę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 30-40 minut. Następnie zdejmij folię z powierzchni i piecz przez kolejne 15-20 minut do uzyskania brązowego koloru.
9.Wyjąć z piekarnika pachnące, smaczne i atrakcyjne danie. Porcjuj i podawaj polane ketchupem lub kwaśną śmietaną (opcjonalnie)!

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.