Kończą Ci się pomysły na kreatywne i smaczne smakołyki? Przygotuj te mini bułeczki do pizzy czosnkowej z szynką i serem, a na pewno nikt nie pozostanie głodny.
Mini bułeczki do pizzy czosnkowej z szynką i serem
ciasto:
- 300 g mąki zwykłej
- 1/2 kostki drożdży
- 5 łyżek oleju
- 1 KL soli
- 1 KL cukru
- 200 ml letniej wody
na górze:
- 200 g szynki
- 150 g sera cheddar
- 1 sztuka papryki
- 1 sztuka cebuli dymki (pęczek)
- 6 łyżek ketchupu
- 4 sztuki czosnku
- Do miski wlej letnią wodę, dodaj cukier i połowę drożdży. Pozwól zakwasowi uaktywnić się (15 minut), dodaj mąkę, sól i olej. Dobrze wymieszaj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
- Rozwałkuj ciasto i uformuj je na mniejsze kawałki w kształcie równej wielkości bułeczek.
- W małej miseczce wymieszaj ketchup z rozgniecionym czosnkiem i posmaruj nim wszystkie bułeczki.
- Na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę szynkę i posypać tartym serem.
- Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
- Upieczone bułeczki do pizzy udekoruj pokrojonymi warzywami.