Strona główna PRZEPISY Klopsiki z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty pekińskiej

Klopsiki z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty pekińskiej

Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Spróbuj tych przyprawionych klopsików z tłuczonymi ziemniakami i sałatką z kapusty pekińskiej. Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś pasjonatem gotowania, będziesz zachwycony tą nowością.

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

Do przygotowania puree ziemniaczanego:

  • 700 g obranych ziemniaków
  • 30 g miękkiego masła
  • jedno żółtko jajka
  • 50 g sera
  • sól – do smaku
  • ½ łyżeczki ziół włoskich

Na klopsiki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 100 g sera
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • ½ łyżeczki papryki

Na sałatkę:

  • 200 g kapusty pekińskiej
  • jedna duża marchew
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • świeża pietruszka – do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny

Jak będziemy postępować:

Przygotować puree ziemniaczane: Obrane ziemniaki pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Zalej wodą i posól do smaku. Gotuj, aż będą gotowe.

2. Ugotowane ziemniaki wyjąć z wody. Rozgnieć je bardzo dobrze za pomocą tłuczka, a następnie wymieszaj z miękkim masłem, startym serem i włoskimi ziołami. W razie potrzeby dodaj odrobinę soli.

3. Po lekkim przestudzeniu puree dodać żółtko. Bardzo dobrze wymieszać.

4. Uformuj z puree ziemniaczanego 7 mniej więcej równych kulek i posmaruj dłonie olejem.

5. W głębokiej misce umieścić mięso mielone, cebulę utartą w blenderze, drobno starty ser, paprykę, sól i czarny pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i zagnieść rękami.

Źródło: retete-usoare.eu

6. Z masy mięsnej uformuj 7 mniej więcej równych klopsików i posmaruj dłonie olejem.

7) Zmontuj danie. Spłaszcz je nieco dłonią, a następnie zrób na środku każdego z nich wgłębienie za pomocą szklanki. Na koniec wygładź powierzchnię gniazd rękami, tak aby nie powstały pęknięcia.

Źródło: retete-usoare.eu

8. Ułóż klopsiki na ziemniaczanych gniazdach.

Źródło: retete-usoare.eu

9. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Programując od dołu do góry, umieść go na środkowym stojaku. Piec przez 40 minut.

10. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekanym koperkiem, jeśli jest taka potrzeba. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

11. W międzyczasie przygotować sałatkę. Włóż je do głębokiej miski.

Dodać sól i cukier. Wymieszaj i ugniataj kapustę rękami.

13. Zetrzeć marchew na tarce w długie, cienkie paski (można je pokroić nożem).

14. Posiekaj natkę pietruszki.

Do miski z przygotowaną kapustą dodać plasterki marchewki, poszatkowaną natkę pietruszki, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, śmietanę, majonez i mielony czarny pieprz do smaku. Mix

Źródło: retete-usoare.eu

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.