Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Spróbuj tych przyprawionych klopsików z tłuczonymi ziemniakami i sałatką z kapusty pekińskiej. Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś pasjonatem gotowania, będziesz zachwycony tą nowością.
Co będzie nam potrzebne:
Do przygotowania puree ziemniaczanego:
- 700 g obranych ziemniaków
- 30 g miękkiego masła
- jedno żółtko jajka
- 50 g sera
- sól – do smaku
- ½ łyżeczki ziół włoskich
Na klopsiki:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 100 g sera
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- ½ łyżeczki papryki
Na sałatkę:
- 200 g kapusty pekińskiej
- jedna duża marchew
- 150 g kukurydzy z puszki
- świeża pietruszka – do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- mielony czarny pieprz – do smaku
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
Jak będziemy postępować:
Przygotować puree ziemniaczane: Obrane ziemniaki pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Zalej wodą i posól do smaku. Gotuj, aż będą gotowe.
2. Ugotowane ziemniaki wyjąć z wody. Rozgnieć je bardzo dobrze za pomocą tłuczka, a następnie wymieszaj z miękkim masłem, startym serem i włoskimi ziołami. W razie potrzeby dodaj odrobinę soli.
3. Po lekkim przestudzeniu puree dodać żółtko. Bardzo dobrze wymieszać.
4. Uformuj z puree ziemniaczanego 7 mniej więcej równych kulek i posmaruj dłonie olejem.
5. W głębokiej misce umieścić mięso mielone, cebulę utartą w blenderze, drobno starty ser, paprykę, sól i czarny pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i zagnieść rękami.
6. Z masy mięsnej uformuj 7 mniej więcej równych klopsików i posmaruj dłonie olejem.
7) Zmontuj danie. Spłaszcz je nieco dłonią, a następnie zrób na środku każdego z nich wgłębienie za pomocą szklanki. Na koniec wygładź powierzchnię gniazd rękami, tak aby nie powstały pęknięcia.
8. Ułóż klopsiki na ziemniaczanych gniazdach.
9. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Programując od dołu do góry, umieść go na środkowym stojaku. Piec przez 40 minut.
10. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekanym koperkiem, jeśli jest taka potrzeba. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
11. W międzyczasie przygotować sałatkę. Włóż je do głębokiej miski.
Dodać sól i cukier. Wymieszaj i ugniataj kapustę rękami.
13. Zetrzeć marchew na tarce w długie, cienkie paski (można je pokroić nożem).
14. Posiekaj natkę pietruszki.
Do miski z przygotowaną kapustą dodać plasterki marchewki, poszatkowaną natkę pietruszki, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, śmietanę, majonez i mielony czarny pieprz do smaku. Mix
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.