Przygotuj to bardzo smaczne ciasto z warstwą truskawkową i pomarańczową. Ciasto jest pyszne nawet dla najbardziej wybrednych smakoszy. Ostatnio zrobiłam go na urodziny mojej babci i wszyscy byli zachwyceni.
Co będzie nam potrzebne:
Herbatnik:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa pomarańczowa:
- 600 ml soku pomarańczowego
- 2 puddingi śmietankowe (40 g każdy)
- lub można posłodzić
Warstwa truskawkowa:
- 800 g mrożonych truskawek
- 0,5 szklanki wody
- 2 galaretki o dowolnym smaku
Jak będziemy postępować:
Przygotować gąbkę: białka ubić na sztywno. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier – mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
2. Stopniowo dodawaj żółtka i kontynuuj mieszanie, aż do połączenia.
3. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
4. Wlać biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 180°C (w górę i w dół, używając wentylatora).
5. Wymieszaj proszek budyniowy w szklance soku.
6. Resztę soku zagotować, a następnie powoli wsypywać proszek budyniowy. Gotować na małym ogniu, energicznie mieszając, aż powstanie gładki, jednolity krem.
7. Do formy włożyć jeden biszkopt i wylać na niego gorącą masę budyniową.
8) Rozmrożone truskawki umieścić w rondlu, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać galaretkę, wyłączyć gaz i mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretki.
9. Ułóż drugą warstwę biszkoptu na kremie i delikatnie ją dociśnij, a następnie polej masą truskawkową.
10. Wierzch udekorować pokruszonymi wafelkami i wstawić do lodówki na noc.
INSTRUKCJE WIDEO TUTAJ:
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.