Strona główna PRZEPISY Bardzo smaczne ciasto z warstwą truskawkową i pomarańczową

Bardzo smaczne ciasto z warstwą truskawkową i pomarańczową

Przygotuj to bardzo smaczne ciasto z warstwą truskawkową i pomarańczową. Ciasto jest pyszne nawet dla najbardziej wybrednych smakoszy. Ostatnio zrobiłam go na urodziny mojej babci i wszyscy byli zachwyceni.

leokadia
Źródło: prostyprzepisna.pl

Co będzie nam potrzebne:

Herbatnik:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa pomarańczowa:

  • 600 ml soku pomarańczowego
  • 2 puddingi śmietankowe (40 g każdy)
  • lub można posłodzić

Warstwa truskawkowa:

  • 800 g mrożonych truskawek
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
3-4 wafle kokosowe do posypania wierzchu

Jak będziemy postępować:

Przygotować gąbkę: białka ubić na sztywno. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier – mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

2. Stopniowo dodawaj żółtka i kontynuuj mieszanie, aż do połączenia.

3. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

4. Wlać biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 180°C (w górę i w dół, używając wentylatora).

5. Wymieszaj proszek budyniowy w szklance soku.

6. Resztę soku zagotować, a następnie powoli wsypywać proszek budyniowy. Gotować na małym ogniu, energicznie mieszając, aż powstanie gładki, jednolity krem.

7. Do formy włożyć jeden biszkopt i wylać na niego gorącą masę budyniową.

8) Rozmrożone truskawki umieścić w rondlu, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać galaretkę, wyłączyć gaz i mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretki.

9. Ułóż drugą warstwę biszkoptu na kremie i delikatnie ją dociśnij, a następnie polej masą truskawkową.

10. Wierzch udekorować pokruszonymi wafelkami i wstawić do lodówki na noc.

INSTRUKCJE WIDEO TUTAJ:

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.