Strona główna PRZEPISY Pieczony makaron z tuńczykiem i oliwkami – gotowy w mniej niż 30...

Pieczony makaron z tuńczykiem i oliwkami – gotowy w mniej niż 30 minut

Połączenie pysznego tuńczyka z orzeźwiającą cytryną i smacznymi oliwkami… Ten zapiekany makaron z tuńczykiem i oliwkami na pewno Cię przekona. Dzięki prostemu sposobowi przygotowania przygotujesz je w mniej niż 30 minut, a więc masz zapewniony szybki obiad lub kolację.

zapékané tuňákové těstoviny s olivami – hotové za méně než 30 minut
Źródło: iStockphoto

 


Pieczony makaron z tuńczykiem i oliwkami

 

  • 200 g makaronu
  • 2 łyżki oliwek
  • 160 g tuńczyka (najlepiej w oliwie z oliwek)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • bazylia do smaku
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • tarty ser

 

  • Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie.
  • Sok i skórkę z cytryny umieścić w rondelku i podgrzać na małym ogniu. Dodaj odrobinę wody, w której gotował się makaron, i posiekane oliwki. Doprawić wszystko solą i pieprzem, wymieszać i krótko gotować.
  • Następnie dodaj makaron i tuńczyka z oliwą. Dobrze wymieszać i dodać posiekaną bazylię do smaku.
  • Przełóż przygotowany makaron do mniejszego naczynia do zapiekania lub podziel go na dwa mniejsze naczynia.
  • Powierzchnię posypujemy obficie startym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5-10 minut.

.