Połączenie pysznego tuńczyka z orzeźwiającą cytryną i smacznymi oliwkami… Ten zapiekany makaron z tuńczykiem i oliwkami na pewno Cię przekona. Dzięki prostemu sposobowi przygotowania przygotujesz je w mniej niż 30 minut, a więc masz zapewniony szybki obiad lub kolację.
Pieczony makaron z tuńczykiem i oliwkami
- 200 g makaronu
- 2 łyżki oliwek
- 160 g tuńczyka (najlepiej w oliwie z oliwek)
- sok i skórka z 1 cytryny
- bazylia do smaku
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- tarty ser
- Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie.
- Sok i skórkę z cytryny umieścić w rondelku i podgrzać na małym ogniu. Dodaj odrobinę wody, w której gotował się makaron, i posiekane oliwki. Doprawić wszystko solą i pieprzem, wymieszać i krótko gotować.
- Następnie dodaj makaron i tuńczyka z oliwą. Dobrze wymieszać i dodać posiekaną bazylię do smaku.
- Przełóż przygotowany makaron do mniejszego naczynia do zapiekania lub podziel go na dwa mniejsze naczynia.
- Powierzchnię posypujemy obficie startym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5-10 minut.
.