Języki tych staruszków są tak smaczne, że trudno to wyrazić słowami. Smaczne, rozpływające się w ustach, wykonane z łatwo dostępnych składników! Nie tylko będzie Ci smakować, ale możesz też zmieniać składniki według własnych upodobań i możliwości. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut.
Co będzie nam potrzebne:
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- mąka – tyle, ile chcesz
- sól – do smaku
- 800 g mięsa mielonego (dowolnego rodzaju; my użyliśmy mięsa z indyka)
- 1 szklanka ryżu
- 4 cebule
- 4 duże marchewki
- 2 szklanki wody lub rosołu z kurczaka
- olej – do smażenia
dodaj chili, jeśli lubisz pikantne potrawy
Jak postępować:
1) Przygotować ciasto.
2. Dodaj 200 ml mleka. Wymieszać z 2 szklankami mleka.
3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie ugniataj je rękami. Powinna być dość gęsta i nie klejąca się.
4. Pozostawić na 15-20 minut i przykryć folią spożywczą.
5. Przygotować nadzienie: W głębokiej misce umieść mięso mielone, jedną cebulę pokrojoną w kostkę, ugotowany wcześniej ryż, 100 ml mleka i sól do smaku. Bardzo dobrze wymieszać (najlepiej rękami).
6. Pokroić ciasto na 6 równych części. Uformuj je w kulki.
7. Podzielić nadzienie na 6 mniej więcej równych części.
8. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienki, prostokątny arkusz.
9. Rozłóż równomiernie nadzienie na jednej stronie, a następnie rozwałkuj je na zwarty rulon, zaczynając od jednego z dłuższych brzegów.
10. Powstałą bułkę pokroić na kawałki o długości 7 cm.
11. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i nadzieniem.
Smażyć roladki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz podać bułki w takiej postaci, w jakiej są, bez żadnych dodatkowych składników, usmaż je na małym ogniu pod przykryciem, aby ugotować je w środku.
13. 3 cebule pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć je w odpowiedniej ilości oleju do miękkości. Na koniec posól je do smaku.
Następnie na głębokiej patelni rozłożyć na przemian warzywa i bułki. Pierwsza i ostatnia warstwa powinny być upieczone. Na patelnię wlać wodę lub wywar z kurczaka i przykryć pokrywką.
Postawić garnek na małym ogniu i gotować bułki przez 40 minut.
Ma dobry gust.