Strona główna PRZEPISY Języki starca – pikantna i smaczna potrawa z mięsa mielonego i warzyw

Języki starca – pikantna i smaczna potrawa z mięsa mielonego i warzyw

Języki tych staruszków są tak smaczne, że trudno to wyrazić słowami. Smaczne, rozpływające się w ustach, wykonane z łatwo dostępnych składników! Nie tylko będzie Ci smakować, ale możesz też zmieniać składniki według własnych upodobań i możliwości. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut.

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • mąka – tyle, ile chcesz
  • sól – do smaku
  • 800 g mięsa mielonego (dowolnego rodzaju; my użyliśmy mięsa z indyka)
  • 1 szklanka ryżu
  • 4 cebule
  • 4 duże marchewki
  • 2 szklanki wody lub rosołu z kurczaka
  • olej – do smażenia

dodaj chili, jeśli lubisz pikantne potrawy


Jak postępować:

1) Przygotować ciasto.

2. Dodaj 200 ml mleka. Wymieszać z 2 szklankami mleka.

3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie ugniataj je rękami. Powinna być dość gęsta i nie klejąca się.

4. Pozostawić na 15-20 minut i przykryć folią spożywczą.

5. Przygotować nadzienie: W głębokiej misce umieść mięso mielone, jedną cebulę pokrojoną w kostkę, ugotowany wcześniej ryż, 100 ml mleka i sól do smaku. Bardzo dobrze wymieszać (najlepiej rękami).

6. Pokroić ciasto na 6 równych części. Uformuj je w kulki.

7. Podzielić nadzienie na 6 mniej więcej równych części.

8. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienki, prostokątny arkusz.

9. Rozłóż równomiernie nadzienie na jednej stronie, a następnie rozwałkuj je na zwarty rulon, zaczynając od jednego z dłuższych brzegów.

Źródło: retete-usoare.eu

10. Powstałą bułkę pokroić na kawałki o długości 7 cm.

11. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i nadzieniem.

Smażyć roladki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Źródło: retete-usoare.eu

WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz podać bułki w takiej postaci, w jakiej są, bez żadnych dodatkowych składników, usmaż je na małym ogniu pod przykryciem, aby ugotować je w środku.

13. 3 cebule pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć je w odpowiedniej ilości oleju do miękkości. Na koniec posól je do smaku.

Następnie na głębokiej patelni rozłożyć na przemian warzywa i bułki. Pierwsza i ostatnia warstwa powinny być upieczone. Na patelnię wlać wodę lub wywar z kurczaka i przykryć pokrywką.

Źródło: retete-usoare.eu

Postawić garnek na małym ogniu i gotować bułki przez 40 minut.

Ma dobry gust.