Strona główna PRZEPISY Bita śmietana i krem twarogowy z truskawkami

Bita śmietana i krem twarogowy z truskawkami

Dziś pokażemy Wam lekki krem z truskawkami, w którym główną rolę odgrywa serek śmietankowy z bitą śmietaną. Zróbmy to!

Šlehačkovo-tvarohový krémeš s jahodami
Źródło: cuisineactuelle.fr

Bita śmietana i krem twarogowy z truskawkami

 

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 500 g miękkiego sera twarogowego
  • 500 ml bitej śmietany
  • 300 g truskawek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Ciasto francuskie podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Nakłuj oba arkusze widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez około 10 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  • Jeden arkusz ciasta francuskiego pozostawić w całości, a drugi pokroić w kostkę.
  • Umyj, osusz i pokrój truskawki na ćwiartki.
  • Twarożek i cukier umieścić w misce i dobrze wymieszać.
  • Ubij bitą śmietanę i dodaj ją do twarogu.
  • Upieczony arkusz ciasta francuskiego umieść w prostokątnej tortownicy lub na blasze do pieczenia. Posmaruj go połową kremu, ułóż truskawki i przykryj resztą kremu.
  • Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta francuskiego i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.