Dziś pokażemy Wam lekki krem z truskawkami, w którym główną rolę odgrywa serek śmietankowy z bitą śmietaną. Zróbmy to!

Bita śmietana i krem twarogowy z truskawkami
- 500 g ciasta francuskiego
- 500 g miękkiego sera twarogowego
- 500 ml bitej śmietany
- 300 g truskawek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasto francuskie podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Nakłuj oba arkusze widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez około 10 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Jeden arkusz ciasta francuskiego pozostawić w całości, a drugi pokroić w kostkę.
- Umyj, osusz i pokrój truskawki na ćwiartki.
- Twarożek i cukier umieścić w misce i dobrze wymieszać.
- Ubij bitą śmietanę i dodaj ją do twarogu.
- Upieczony arkusz ciasta francuskiego umieść w prostokątnej tortownicy lub na blasze do pieczenia. Posmaruj go połową kremu, ułóż truskawki i przykryj resztą kremu.
- Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta francuskiego i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.