Czy masz resztki pieczonego kurczaka? Ten przepis zamienia je w gładką i bogatą zupę w 30 minut! I taka właśnie jest ta zupa z kurczakiem i ryżem. Jest smaczne, sycące, zawiera kurczaka, ryż i warzywa. Nie jest też trudny do przygotowania. Jeśli i Ty znajdziesz taki przepis, czytaj dalej.
Zupa z kurczaka z ryżem i warzywami
- 300 g pieczonego kurczaka (np. resztki z niedzielnego obiadu)
- 2 litry wywaru z kurczaka (bulionu)
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1/4 kawałka mniejszego selera naciowego
- 1 KL suszony tymianek
- 1 kostka liści laurowych
- 200 g ryżu
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
- W dużym garnku podsmażyć na oleju posiekaną cebulę. Poczekaj, aż zmięknie, a następnie dodaj zmiażdżony czosnek.
- Do cebuli dodać drobno pokrojoną marchewkę i seler. Lekko doprawić solą i pieprzem, dodać suszony tymianek.
- Zalej warzywa bulionem i wrzuć liście laurowe.
- Na koniec dodać ryż i rozdrobnione kawałki kurczaka.
- Wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.