Nie ma nic lepszego niż proste ciasto w kubku, które można przygotować w kilka minut. Bublanina jest bardzo popularna. Można je piec nie tylko latem ze świeżymi owocami, ale także zimą z owocami mrożonymi lub z kompotu. Uwielbiam bublaninę z owocami i oczywiście urozmaicam ciasto. Ciasto kakaowe szczególnie dobrze smakuje z malinami i wiśniami. Po upieczeniu ciasto jest pięknie miękkie i puszyste, a najważniejsze jest to, że owoce pozostają na wierzchu. Zróbmy to – bańka kakaowa z owocami!

Kubek kakao z owocami
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki gruboziarnistej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1,5 dl oleju
- 2 dl mleka
- maliny, borówki, jeżyny…
- Do przygotowania należy użyć kubka o pojemności 250 ml.
- Jajka i cukier puder umieścić w misce i ubijać do uzyskania piany. Dodać mleko i olej. Wszystko lekko wymieszać.
- Przygotuj drugą miskę i wymieszaj w niej mąkę, proszek do pieczenia i kakao w proszku. Następnie wmieszaj tę mieszankę do ciasta.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowane ciasto.
- Na wierzchu ciasta ułożyć maliny, jeżyny i borówki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.