Strona główna PRZEPISY Tradycyjny kubek kakao z owocami

Tradycyjny kubek kakao z owocami

Nie ma nic lepszego niż proste ciasto w kubku, które można przygotować w kilka minut. Bublanina jest bardzo popularna. Można je piec nie tylko latem ze świeżymi owocami, ale także zimą z owocami mrożonymi lub z kompotu. Uwielbiam bublaninę z owocami i oczywiście urozmaicam ciasto. Ciasto kakaowe szczególnie dobrze smakuje z malinami i wiśniami. Po upieczeniu ciasto jest pięknie miękkie i puszyste, a najważniejsze jest to, że owoce pozostają na wierzchu. Zróbmy to – bańka kakaowa z owocami!

Tradiční hrníčková kakaová bublanina s ovocem
Źródło: cookpad.com

 


Kubek kakao z owocami

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki gruboziarnistej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1,5 dl oleju
  • 2 dl mleka
  • maliny, borówki, jeżyny…

 

  • Do przygotowania należy użyć kubka o pojemności 250 ml.
  • Jajka i cukier puder umieścić w misce i ubijać do uzyskania piany. Dodać mleko i olej. Wszystko lekko wymieszać.
  • Przygotuj drugą miskę i wymieszaj w niej mąkę, proszek do pieczenia i kakao w proszku. Następnie wmieszaj tę mieszankę do ciasta.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowane ciasto.
  • Na wierzchu ciasta ułożyć maliny, jeżyny i borówki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.