Strona główna PRZEPISY Sprawdzony przepis na najlepsze szybkie ciasto francuskie

Sprawdzony przepis na najlepsze szybkie ciasto francuskie

0
Sprawdzony przepis na najlepsze szybkie ciasto francuskie

Czy Ty też uwielbiasz ciasto francuskie? Dla mnie osobiście jest to najlepsza rzecz na świecie. Można je nadziewać na słono, słodko i w zasadzie wszystkim, na co ma się ochotę. Dziś przygotowałam przepis na domowe ciasto francuskie, które możesz przygotować w mgnieniu oka. Wyrabianie ciasta francuskiego jest czasem skomplikowane, ale nie w przypadku tego przepisu.

ověřený recept na nejlepší rychlé listové těsto
Źródło: cucchiaio.it

 


Ciasto francuskie domowej roboty

 

  • 250 g mąki zwykłej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • zimna woda

 

  • Zimne masło zetrzyj na grubej tarce na mąkę.
  • Nasza rada: Ciasto francuskie musi być przetwarzane naprawdę szybko. Aby masło nie traciło tak szybko jędrności po dotknięciu rękami, można przed przygotowaniem włożyć je na 15 minut do zamrażarki.
  • Dodaj ocet (lub sok z cytryny), w razie potrzeby zimną wodę (ok. 4 łyżki) i wyrób ciasto rękami.
  • Umieść ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i rozwałkuj je na cienki arkusz.
  • Podziel bułkę na cztery równe części i każdą z nich rozwałkuj osobno na cienki płat.
  • Kontynuuj pracę z ciastem zgodnie z przepisem.

Porady – wskazówki:

  • Ciasto francuskie należy zawsze wkładać na krótko do nagrzanego piekarnika, w wysokiej temperaturze (później można zmniejszyć temperaturę). Dzięki temu woda z masła szybko odparuje, a ciasto równomiernie napuszy się pomiędzy każdą warstwą (arkuszem).
  • Ciasto francuskie należy zawsze piec na suchej blasze lub papierze do pieczenia.
  • Zawsze przed pieczeniem posmaruj powierzchnię ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem, aby nadać mu ładny połysk.
  • Ciasto francuskie domowej roboty szybko wysycha, dlatego warto je jak najszybciej zużyć lub zamrozić.

!