Strona główna PRZEPISY Sprawdzony przepis na najlepsze szybkie ciasto francuskie

Sprawdzony przepis na najlepsze szybkie ciasto francuskie

Czy Ty też uwielbiasz ciasto francuskie? Dla mnie osobiście jest to najlepsza rzecz na świecie. Można je nadziewać na słono, słodko i w zasadzie wszystkim, na co ma się ochotę. Dziś przygotowałam przepis na domowe ciasto francuskie, które możesz przygotować w mgnieniu oka. Wyrabianie ciasta francuskiego jest czasem skomplikowane, ale nie w przypadku tego przepisu.

ověřený recept na nejlepší rychlé listové těsto
Źródło: cucchiaio.it

 


Ciasto francuskie domowej roboty

 

  • 250 g mąki zwykłej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • zimna woda

 

  • Zimne masło zetrzyj na grubej tarce na mąkę.
  • Nasza rada: Ciasto francuskie musi być przetwarzane naprawdę szybko. Aby masło nie traciło tak szybko jędrności po dotknięciu rękami, można przed przygotowaniem włożyć je na 15 minut do zamrażarki.
  • Dodaj ocet (lub sok z cytryny), w razie potrzeby zimną wodę (ok. 4 łyżki) i wyrób ciasto rękami.
  • Umieść ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i rozwałkuj je na cienki arkusz.
  • Podziel bułkę na cztery równe części i każdą z nich rozwałkuj osobno na cienki płat.
  • Kontynuuj pracę z ciastem zgodnie z przepisem.

Porady – wskazówki:

  • Ciasto francuskie należy zawsze wkładać na krótko do nagrzanego piekarnika, w wysokiej temperaturze (później można zmniejszyć temperaturę). Dzięki temu woda z masła szybko odparuje, a ciasto równomiernie napuszy się pomiędzy każdą warstwą (arkuszem).
  • Ciasto francuskie należy zawsze piec na suchej blasze lub papierze do pieczenia.
  • Zawsze przed pieczeniem posmaruj powierzchnię ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem, aby nadać mu ładny połysk.
  • Ciasto francuskie domowej roboty szybko wysycha, dlatego warto je jak najszybciej zużyć lub zamrozić.

!