Czy Ty też uwielbiasz ciasto francuskie? Dla mnie osobiście jest to najlepsza rzecz na świecie. Można je nadziewać na słono, słodko i w zasadzie wszystkim, na co ma się ochotę. Dziś przygotowałam przepis na domowe ciasto francuskie, które możesz przygotować w mgnieniu oka. Wyrabianie ciasta francuskiego jest czasem skomplikowane, ale nie w przypadku tego przepisu.
Ciasto francuskie domowej roboty
- 250 g mąki zwykłej
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- zimna woda
- Zimne masło zetrzyj na grubej tarce na mąkę.
- Nasza rada: Ciasto francuskie musi być przetwarzane naprawdę szybko. Aby masło nie traciło tak szybko jędrności po dotknięciu rękami, można przed przygotowaniem włożyć je na 15 minut do zamrażarki.
- Dodaj ocet (lub sok z cytryny), w razie potrzeby zimną wodę (ok. 4 łyżki) i wyrób ciasto rękami.
- Umieść ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i rozwałkuj je na cienki arkusz.
- Podziel bułkę na cztery równe części i każdą z nich rozwałkuj osobno na cienki płat.
- Kontynuuj pracę z ciastem zgodnie z przepisem.
Porady – wskazówki:
- Ciasto francuskie należy zawsze wkładać na krótko do nagrzanego piekarnika, w wysokiej temperaturze (później można zmniejszyć temperaturę). Dzięki temu woda z masła szybko odparuje, a ciasto równomiernie napuszy się pomiędzy każdą warstwą (arkuszem).
- Ciasto francuskie należy zawsze piec na suchej blasze lub papierze do pieczenia.
- Zawsze przed pieczeniem posmaruj powierzchnię ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem, aby nadać mu ładny połysk.
- Ciasto francuskie domowej roboty szybko wysycha, dlatego warto je jak najszybciej zużyć lub zamrozić.
!