Pyszne ciasto z kefirem i jabłkami jest tak miękkie i delikatne, że po prostu rozpływa się w ustach! Zapisz ten przepis, aby go nie przegapić! Bez względu na to, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.
Co będzie nam potrzebne:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- szklanka kefiru
- 100 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- 1,5 szklanki mąki zwykłej (300 g)
- 10 g proszku do pieczenia
- 5-6 jabłek
- cukier puder – do dekoracji
Pojemność użytej szklanki wynosi 250 ml.
Jak postępować:
Jajka i cukier ubić mikserem do uzyskania puszystej, puszystej, białawej piany.
2. Dodać rafinowany olej słonecznikowy. Wymieszać ze zmiękczoną maślanką.
3. Dodać kefir. Wymieszać.
4. Stopniowo (w dwóch etapach) dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, za każdym razem miksując do uzyskania gładkiej masy na niskich obrotach miksera.
5. Obierz i wydrąż jabłka. Pokrój je na małe kawałki.
6. Dodaj jabłka do ciasta.
7. Przełóż ciasto na prostokątną blachę (20 x 30 cm) wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie.
8. Piec ciasto przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
9. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie cienkim nożem oddzielić je od boków formy i wyjąć z niej. W razie potrzeby usuń papier do pieczenia z powierzchni.
10. Posypać ciasto cukrem pudrem. Pokroić na kawałki.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.