Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Zapoznamy Cię krok po kroku z doskonałym przepisem. Medaliony cielęce z szałwią to połączenie ziół, szynki i delikatnej cielęciny, któremu nie można się oprzeć.
Medaliony cielęce z szałwią
- 4 filety z udźca cielęcego
- 4 szynki
- 4 liście szałwii
- 2 dl białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz czarny mielony
Cielęcinę pokroić w cienkie plastry (2 – 3 mm). Na każdym plasterku ułożyć plasterek szynki i listek szałwii, spiąć wykałaczką. Doprawić solą i pieprzem.
2. Na dużej patelni rozpuść masło w oliwie z oliwek, a gdy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, dodaj mięso (szałwią i szynką do dołu). Piecz przez około 1 do 2 minut. Obróć mięso na drugą stronę i natychmiast podlej winem. Po około 3 minutach medaliony są gotowe.
3. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.