Strona główna PRZEPISY Medaliony cielęce z szałwią – połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć!

Medaliony cielęce z szałwią – połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć!

Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Zapoznamy Cię krok po kroku z doskonałym przepisem. Medaliony cielęce z szałwią to połączenie ziół, szynki i delikatnej cielęciny, któremu nie można się oprzeć.

 

Medaliony cielęce z szałwią

 

  • 4 filety z udźca cielęcego
  • 4 szynki
  • 4 liście szałwii
  • 2 dl białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny mielony

 

Cielęcinę pokroić w cienkie plastry (2 – 3 mm). Na każdym plasterku ułożyć plasterek szynki i listek szałwii, spiąć wykałaczką. Doprawić solą i pieprzem.

2. Na dużej patelni rozpuść masło w oliwie z oliwek, a gdy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, dodaj mięso (szałwią i szynką do dołu). Piecz przez około 1 do 2 minut. Obróć mięso na drugą stronę i natychmiast podlej winem. Po około 3 minutach medaliony są gotowe.

3. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.