Szukasz inspiracji na smaczną i szybką przekąskę? Jeśli tak, to trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie przygotujemy błyskawiczne paluszki z serem i szynką z ciasta francuskiego. Do przygotowania tego smakołyku wystarczą składniki, które prawie zawsze mamy w domu. Batoniki te są również doskonałym przysmakiem na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich.
Czy udało nam się dotrzeć do Ciebie z tą dobrocią? Załóż więc czapkę kucharską, weź kuchenkę i przygotujmy razem te błyskawiczne paluszki z serem i szynką!
Pyszny przepis na paluszki z serem i szynką:
Co będzie nam potrzebne:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- cegła eydam (350 g)
- cegła szynki (350 g)
- 2 żółtka
- 20 g nasion sezamu
Jak postępować:
1) Zacznij od pocięcia ciasta francuskiego na paski o równej szerokości.
2) Pokroić edamame i szynkę na równe plasterki, jak poniżej.
3) Następnie zawinąć szynkę i ser w ciasto francuskie. Umieść patyczki bezpośrednio na blasze do pieczenia.
4) Posmarować żółtkiem jaja i udekorować ziarnami sezamu.
5) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.