Czy masz już dość przygotowywania zwykłych pieczonych, gotowanych lub tłuczonych ziemniaków do mięsa? Szukasz czegoś trochę niekonwencjonalnego, ale z wykorzystaniem domowych składników, które masz pod ręką? Ten przepis na zapiekane ziemniaki z dwoma rodzajami sera spełnia je w 100%. Przygotuj je razem z naszym przepisem.

Ziemniaki zapiekane z dwoma rodzajami sera
- 4 duże ziemniaki
- 250 g sera Eidam
- 250 g nivy
- 200 ml kwaśnej śmietany 16 %.
- mielony czarny pieprz do smaku
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Ziemniaki gotować w łupinach w osolonej wodzie przez około 20 minut (w zależności od wielkości). Po ostudzeniu przekrój je na pół i wydrąż wnętrze każdego ziemniaka.
- W dużej misce wymieszaj masę ziemniaczaną z połową startego edamame, połową pokrojonego w kostkę sera pleśniowego, kwaśną śmietaną i pieprzem.
- Każdą połówkę ziemniaka napełnić masą, posypać pozostałym serem pleśniowym i nałożyć na wierzch eydam. Piec przez około 20 minut, aż wierzch będzie pięknie złoty.