Mięso z puszki w soku własnym jest smaczne, długo zachowuje świeżość i można z niego przyrządzać wiele potraw. Spróbuj przygotować to danie, gdy masz dużo dobrej jakości mięsa, zwłaszcza jeśli nie możesz go zamrozić!
Co będzie nam potrzebne:
- mięso z kurczaka
- sól
- woda
Na każdy słoik o pojemności 500 ml:
- ½ łyżeczki soli
- 3 jagody jałowca
- 5 zmielonych ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
Jak będziemy postępować:
1.Umyj słoiki sodą oczyszczoną i dobrze je wypłucz. Słoiki należy gotować w wodzie przez kilka minut.
Kurczaki pokroić na plastry i całkowicie pozbawić kości. Pokroić mięso na odpowiednie kawałki, które można łatwo włożyć do słoików.
3. Nie wyrzucaj resztek kości: zrób z nich zagęszczoną zupę i dodaj ją do puszek, które nie będą pełne. Dodaj sól do smaku.
4.Do każdego przygotowanego słoika włóż 3 ziarna czarnego pieprzu i 2 jagody jałowca. Następnie napełnij kawałki mięsa do połowy i ułóż je jak najgęściej. Do każdej z nich dodać kawałki ud i piersi.
5.Do każdego słoika dodaj ¼ łyżeczki soli, szczyptę jałowca, 2 czarne ziarna pieprzu i liść laurowy.
6.Dodaj kawałki mięsa do słoików i napełnij je tylko do szyjki. Posypać je ¼ łyżeczki soli.
7.Przykryć słoiki folią aluminiową.
8.Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej solą.
9.Umieść blachę do pieczenia w zimnym piekarniku. Nagrzać do 180°C i piec przez 60 minut.
10.Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 100°C i piecz mięso przez kolejne 4 godziny.
11.Wyjąć blachy z piekarnika. Natychmiast wyjmij je z tacki i usuń sól z dna.
Zdejmij folię aluminiową z każdej puszki. W razie potrzeby uzupełnić wrzącą zupą z kości kurczaka. Natychmiast przykryć sterylizowaną pokrywką i szczelnie zamknąć.
13.Pozostaw puszkę do ostygnięcia i przykryj ją ciepłym kocem.
14.Umieść je w miejscu przechowywania.
VIDEO GUIDE:
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.