Strona główna PRZEPISY Mięso z puszki w soku jest smaczne i dobrze się przechowuje

Mięso z puszki w soku jest smaczne i dobrze się przechowuje

Mięso z puszki w soku własnym jest smaczne, długo zachowuje świeżość i można z niego przyrządzać wiele potraw. Spróbuj przygotować to danie, gdy masz dużo dobrej jakości mięsa, zwłaszcza jeśli nie możesz go zamrozić!

Źródło: творим и пробуем

Co będzie nam potrzebne:

  • mięso z kurczaka
  • sól
  • woda

Na każdy słoik o pojemności 500 ml:

  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jagody jałowca
  • 5 zmielonych ziaren czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
Źródło: create and try

Jak będziemy postępować:

1.Umyj słoiki sodą oczyszczoną i dobrze je wypłucz. Słoiki należy gotować w wodzie przez kilka minut.

Kurczaki pokroić na plastry i całkowicie pozbawić kości. Pokroić mięso na odpowiednie kawałki, które można łatwo włożyć do słoików.

3. Nie wyrzucaj resztek kości: zrób z nich zagęszczoną zupę i dodaj ją do puszek, które nie będą pełne. Dodaj sól do smaku.

4.Do każdego przygotowanego słoika włóż 3 ziarna czarnego pieprzu i 2 jagody jałowca. Następnie napełnij kawałki mięsa do połowy i ułóż je jak najgęściej. Do każdej z nich dodać kawałki ud i piersi.

5.Do każdego słoika dodaj ¼ łyżeczki soli, szczyptę jałowca, 2 czarne ziarna pieprzu i liść laurowy.

6.Dodaj kawałki mięsa do słoików i napełnij je tylko do szyjki. Posypać je ¼ łyżeczki soli.

7.Przykryć słoiki folią aluminiową.

8.Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej solą.

9.Umieść blachę do pieczenia w zimnym piekarniku. Nagrzać do 180°C i piec przez 60 minut.

10.Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 100°C i piecz mięso przez kolejne 4 godziny.

11.Wyjąć blachy z piekarnika. Natychmiast wyjmij je z tacki i usuń sól z dna.

Zdejmij folię aluminiową z każdej puszki. W razie potrzeby uzupełnić wrzącą zupą z kości kurczaka. Natychmiast przykryć sterylizowaną pokrywką i szczelnie zamknąć.

13.Pozostaw puszkę do ostygnięcia i przykryj ją ciepłym kocem.

14.Umieść je w miejscu przechowywania.

VIDEO GUIDE:

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.