Strona główna PRZEPISY Fantastyczna szarlotka z kremem, jak u babci: spraw, aby w Twoim domu...

Fantastyczna szarlotka z kremem, jak u babci: spraw, aby w Twoim domu pachniało tym przysmakiem!

Jeśli należysz do grona miłośników deserów jabłkowych lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, to dobrze trafiłeś! Dziś zrobimy fantastyczną szarlotkę z kremem, taką jak u babci. Połączenie jabłek i kwaśnej śmietany jest bardzo uzależniające, więc jestem pewna, że nie będzie to ostatni raz, kiedy zrobisz to ciasto! Ta jabłkowa pyszność jest idealna zarówno do popołudniowej kawy, jak i na weekendowe śniadanie w łóżku. Jeden kęs przeniesie Cię do krainy błogości, z której nie będziesz chciał wyjść.

Już zaczynasz się ślinić? Przygotujmy razem tę fantastyczną szarlotkę ze śmietaną, tak jak robiła ją babcia!

 


Pyszny przepis na szarlotkę z kremem:

Co będzie nam potrzebne:

  • 200 g mąki zwykłej
  • 125 g masła
  • 5 jaj
  • 200 g cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stołowe 33% śmietany
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 600 g pokrojonych i obranych jabłek
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak postępować:

1) Rozpocząć od utarcia masła, do którego dodać sól, 125 g cukru, cukier waniliowy, 3 jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę (33%). Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.

2) Teraz przygotować blachę do pieczenia, którą posmarować tłuszczem i równomiernie rozłożyć na niej ciasto. Następnie ułóż pojedyncze nagietki na wierzchu ciasta i delikatnie wciśnij je w ciasto. Skropić sokiem z cytryny.

3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. W międzyczasie wymieszaj w misce kwaśną śmietanę, pozostałe jajko i pozostały cukier. Dokładnie wymieszać.

4) Po 12 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i polać je kremem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze około 50 minut. Po ostygnięciu można udekorować cukrem pudrem.