Strona główna PRZEPISY Skrzydełka z kurczaka z zapiekanym ryżem – wspaniały obiad dla całej rodziny

Skrzydełka z kurczaka z zapiekanym ryżem – wspaniały obiad dla całej rodziny

Skrzydełka z kurczaka z zapiekanym ryżem. Choć składniki są niezwykle proste, smak tego dania jest wyjątkowy. Spróbuj go przygotować i przekonaj się sam! To naprawdę proste!

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 75 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • jedna łyżeczka 4-6% octu jabłkowego z cydru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki stołowe ostrego sosu (chili, pomidorowy itp.)
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 słoik ryżu
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • 10 jagód goji
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • 25 ml 10% śmietany do gotowania

Jak będziemy postępować:

Umyć i osuszyć skrzydełka kurczaka. Należy usunąć ostre końcówki i odciąć je w odpowiednim miejscu. Umieść je w głębokiej misce.

2. Dodaj 50 ml sosu sojowego, cukier, ocet jabłkowy, 1 łyżkę oleju i ostry sos. Bardzo dobrze wymieszać.

3. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Pozostawić skrzydełka kurczaka do zamarynowania na 60 minut.

Ryż gotuje się w lekko osolonej wodzie, aż będzie półmiękki. Następnie przełóż je na durszlak, aby odsączyć wodę i pozostaw do ostygnięcia.

5. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć je na patelni z 5 łyżkami stołowymi rozgrzanego oleju na małym ogniu do miękkości.

6. Dodać na patelnię na wpół ugotowany ryż. Wymieszaj wszystko i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż ryż nasiąknie olejem na patelni i nabierze żółtawego odcienia.

7. Na koniec dodaj koperek lub jagody goji i mielony czarny pieprz do smaku. Wymieszać. W razie potrzeby dodaj sól do smaku.

Przełożyć masę do głębokiego naczynia i równomiernie rozprowadzić.

9. Zalać go wywarem z kurczaka.

Źródło: retete-usoare.eu

10. Wyjmij skrzydełka kurczaka z marynaty (zachowaj marynatę, będzie Ci potrzebna później) i ułóż je na talerzu.

Wymieszaj 25 ml sosu sojowego i 25 ml śmietanki do gotowania. Rozsmarować tę mieszankę na skrzydełkach.

Przygotowane skrzydełka ułożyć na ryżu na patelni. Posyp je mielonym czarnym pieprzem do smaku i posmaruj je marynatą za pomocą silikonowego pędzelka.

Wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 15 minut, trzykrotnie (co 5 minut) smarując je marynatą za pomocą silikonowego pędzelka.

Źródło: retete-usoare.eu

14) Wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić danie do lekkiego ostygnięcia.

Życzymy dobrego smaku!