Skrzydełka z kurczaka z zapiekanym ryżem. Choć składniki są niezwykle proste, smak tego dania jest wyjątkowy. Spróbuj go przygotować i przekonaj się sam! To naprawdę proste!
Co będzie nam potrzebne:
- 10 skrzydełek z kurczaka
- 75 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- jedna łyżeczka 4-6% octu jabłkowego z cydru
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki stołowe ostrego sosu (chili, pomidorowy itp.)
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 słoik ryżu
- mielony czarny pieprz – do smaku
- 10 jagód goji
- 200 ml bulionu z kurczaka
- 25 ml 10% śmietany do gotowania
Jak będziemy postępować:
Umyć i osuszyć skrzydełka kurczaka. Należy usunąć ostre końcówki i odciąć je w odpowiednim miejscu. Umieść je w głębokiej misce.
2. Dodaj 50 ml sosu sojowego, cukier, ocet jabłkowy, 1 łyżkę oleju i ostry sos. Bardzo dobrze wymieszać.
3. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Pozostawić skrzydełka kurczaka do zamarynowania na 60 minut.
Ryż gotuje się w lekko osolonej wodzie, aż będzie półmiękki. Następnie przełóż je na durszlak, aby odsączyć wodę i pozostaw do ostygnięcia.
5. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć je na patelni z 5 łyżkami stołowymi rozgrzanego oleju na małym ogniu do miękkości.
6. Dodać na patelnię na wpół ugotowany ryż. Wymieszaj wszystko i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż ryż nasiąknie olejem na patelni i nabierze żółtawego odcienia.
7. Na koniec dodaj koperek lub jagody goji i mielony czarny pieprz do smaku. Wymieszać. W razie potrzeby dodaj sól do smaku.
Przełożyć masę do głębokiego naczynia i równomiernie rozprowadzić.
9. Zalać go wywarem z kurczaka.
10. Wyjmij skrzydełka kurczaka z marynaty (zachowaj marynatę, będzie Ci potrzebna później) i ułóż je na talerzu.
Wymieszaj 25 ml sosu sojowego i 25 ml śmietanki do gotowania. Rozsmarować tę mieszankę na skrzydełkach.
Przygotowane skrzydełka ułożyć na ryżu na patelni. Posyp je mielonym czarnym pieprzem do smaku i posmaruj je marynatą za pomocą silikonowego pędzelka.
Wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 15 minut, trzykrotnie (co 5 minut) smarując je marynatą za pomocą silikonowego pędzelka.
14) Wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić danie do lekkiego ostygnięcia.
Życzymy dobrego smaku!