Minestrone to włoska gęsta zupa warzywna. Zwykle składnikami są głównie pomidory, ale także fasola, cebula, seler, marchew i ewentualnie inne warzywa. Nie ma stałego przepisu, więc dziś pokażemy Wam nasz ulubiony.

Włoska zupa Minestrone
- 50 g boczku ze skwarkami
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 1 sztuka łodygi selera
- 1 większa marchew
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 litra wywaru z kurczaka (bulionu)
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 filiżanka groszku
- 2 szklanki posiekanej białej kapusty
- 100 g makaronu
- sól, papryka mielona, papryka prowansalska, pieprz czarny mielony, oliwa z oliwek extra virgin, parmezan, pietruszka
W większym garnku zrumienić boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodać oliwę z oliwek i smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i ponownie podsmażyć. Dodać drobno posiekany seler i marchew. Smażyć je razem na średnim ogniu przez około 5 minut.
2. Dodać czosnek i smażyć go przez minutę razem z pozostałymi warzywami. Następnie dodaj bulion i obrane ze skórki pomidory. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i dodać fasolę, groch i posiekaną kapustę. Doprawić solą, papryką i ziołami prowansalskimi. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Gdy zupa straci objętość, dolej wrzątku (zupa powinna być rzadsza i nadal przykrywać makaron).
Gdy wszystkie składniki będą miękkie i ugotowane, ponownie posól i popieprz zupę. Dodaj makaron (uformuj go według uznania) i gotuj przez kolejne 15 minut.
4. Podawać z kilkoma kroplami oliwy z oliwek, startym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i kawałkiem białego chleba tostowego.