Strona główna PRZEPISY Tak smakują Włochy: pyszna zupa Minestrone

Tak smakują Włochy: pyszna zupa Minestrone

Minestrone to włoska gęsta zupa warzywna. Zwykle składnikami są głównie pomidory, ale także fasola, cebula, seler, marchew i ewentualnie inne warzywa. Nie ma stałego przepisu, więc dziś pokażemy Wam nasz ulubiony.

Italská polévka Minestrone
Źródło: iStockphoto

 

Włoska zupa Minestrone

 

  • 50 g boczku ze skwarkami
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 sztuka łodygi selera
  • 1 większa marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 litra wywaru z kurczaka (bulionu)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 filiżanka groszku
  • 2 szklanki posiekanej białej kapusty
  • 100 g makaronu
  • sól, papryka mielona, papryka prowansalska, pieprz czarny mielony, oliwa z oliwek extra virgin, parmezan, pietruszka

 

W większym garnku zrumienić boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodać oliwę z oliwek i smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i ponownie podsmażyć. Dodać drobno posiekany seler i marchew. Smażyć je razem na średnim ogniu przez około 5 minut.

2. Dodać czosnek i smażyć go przez minutę razem z pozostałymi warzywami. Następnie dodaj bulion i obrane ze skórki pomidory. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i dodać fasolę, groch i posiekaną kapustę. Doprawić solą, papryką i ziołami prowansalskimi. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Gdy zupa straci objętość, dolej wrzątku (zupa powinna być rzadsza i nadal przykrywać makaron).

Gdy wszystkie składniki będą miękkie i ugotowane, ponownie posól i popieprz zupę. Dodaj makaron (uformuj go według uznania) i gotuj przez kolejne 15 minut.

4. Podawać z kilkoma kroplami oliwy z oliwek, startym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i kawałkiem białego chleba tostowego.