Zupy kremowe są jednymi z moich ulubionych. Oprócz tego, że są sycące, często zastępują mi drugi posiłek. Cóż, ta kremowa zupa marchewkowa jest właśnie jedną z nich. Jest niezwykle prosta, szybka i wymaga tylko kilku składników.
Kremowa zupa marchewkowa
- 600 g marchwi
- 200 g ziemniaków
- 1 mała papryczka chili
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 700 ml wywaru warzywnego
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- mielony czerwony pieprz do smaku
- Oczyść i posiekaj warzywa. Rozgrzej olej w rondlu i smaż w nim warzywa przez kilka minut. Następnie wlej bulion i gotuj przez około 20 minut.
- Zdjąć z ognia, zmiksować zupę i doprawić do smaku solą, mieloną czerwoną papryką i mielonym czarnym pieprzem.
- Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, można dodać więcej bulionu, w zależności od potrzeb. Na koniec jeszcze raz doprowadź zupę do wrzenia.
- Rozdziel zupę na talerze i udekoruj liśćmi szpinaku oraz pestkami dyni, które wcześniej uprażyłaś na suchej patelni, aż staną się chrupiące. Gotowe!