Oryginalny przepis na ten francuski przysmak jest dość trudny. Dlatego wymyśliliśmy ten prosty sposób na osiągnięcie równie wspaniałego efektu. Zróbmy to – kaczka i pomarańcza!

Kaczka i pomarańcza
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki stołowe mąki zwykłej
- 3 pomarańcze ekologiczne
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1 imbir (kawałek o długości 5 cm)
- 1 dl czerwonego wina
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz czarny mielony
- Umyj i osuszpiersi kaczki, a następnie ostrożnie natnij je nożem od strony skóry. Na talerzu wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i czarnego pieprzu. Następnie ułóż piersi skórą do dołu w mące.
- Na patelni rozgrzej około łyżeczki masła na najniższym poziomie. Ułożyć piersi skórą do dołu na patelni i obciążyć je talerzem. Powoli i równomiernie smaż je na maśle i w ich własnych sokach, aż skórka będzie ładnie brązowa i chrupiąca. Zajmie to około 12 do 16 minut, w zależności od intensywności najniższego płomienia i patelni. Następnie odwrócić piersi na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 5-6 minut z drugiej strony. Na koniec zdejmij piersi z patelni i pozostaw je na kilka minut, aby odpoczęły.
- W międzyczasie przygotuj sos. Dobrze jest przygotować sos podczas pieczenia mięsa, ponieważ będzie on gotowy na patelni zaraz po wyjęciu z niej. Pokrojoną skórkę z jednej pomarańczy umieścić w małym rondelku z 2 dcl wody. Wyciśnij i odcedź sok z dwóch pomarańczy, a następnie dodaj go do patelni. Obrać jedną pomarańczę, podzielić ją na cząstki i ugotować w sosie. Następnie dodaj miód i sok wyciśnięty z imbiru startego na tarce w dłoni. Wyciągnij kawałki pomarańczy i podgrzewaj je na najniższym ogniu. Po zdjęciu mięsa z patelni wlej na nią sos, dodaj wino i masło, a następnie redukuj przez około 2 minuty.
- Piersi pokrojone w cienkie plastry polej sosem pomarańczowym i posyp ugotowanymi pomarańczowymi nagietkami. Jako danie dodatkowe wybierz świeżą sałatkę, kuskus lub ryż gotowany na parze.