Domowe smarowidła są bardzo popularnym elementem uroczystości i przyjęć. Bardzo łatwo można z nich przygotować kanapki lub dania jednogarnkowe, a równie dobrze sprawdzają się jako śniadanie. Domowe smarowidło serowe z cebulką dymką jest doskonałe na świeżo upieczonym chlebie. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak – niesamowity.
Domowy twarożek do smarowania z cebulką dymką:
Co będzie nam potrzebne:
- 250 g delikatnego twarogu
- 2 cebule dymki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny (sok)
- 1 KL sosu worcestershire
- sól, pieprz do smaku
Jak postępować:
1) Usunąć korzenie z cebuli dymki, dobrze ją umyć i posiekać na jak najmniejsze kawałki.
2) W misce ubić twaróg z olejem, sokiem z cytryny, sosem worcestershire i dodać posiekaną dymkę.
3) Spróbować pasty i doprawić solą i pieprzem.
4) Rozsmarować na tostach lub świeżym pieczywie i podawać ze świeżymi warzywami.