Słodkie ciasto drożdżowe wzbogacone rodzynkami, którym nie można się oprzeć, artystycznie skręcone w zgrabny bochenek. To wielkanocne ciasto z rodzynkami będzie się wspaniale prezentować na świątecznym stole i jest obowiązkowe!
Święta wielkanocne z rodzynkami
- 500 g mąki gruboziarnistej
- 100 g cukru granulowanego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła (roztopionego, ostudzonego)
- 1 kostka drożdży (42 g)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- skórka z 1/2 cytryny
- 250 ml mleka
- 1/4 KL soli
- 1 garść rodzynek marynowanych w rumie
- 1 garść posiekanych migdałów do posypania
- 1 jajko do posmarowania
- Rozkrusz drożdże do dużej miski, dodaj 1 łyżkę cukru kryształu, wlej odrobinę mleka i wbij jajka. Dobrze wymieszać.
- Następnie dodać roztopione masło, sól, przesianą mąkę, resztę cukru, skórkę z cytryny i na koniec resztę mleka. Wymieszaj, a następnie ugniataj ciasto w dłoniach i wyrabiaj je przez około 10 minut.
- Jeśli ciasto nadal będzie się kleić, można dodać więcej mąki. Jeśli nie jest wystarczająco elastyczna, można dodać odrobinę oleju.
- Uformuj ciasto w bochenek, włóż go z powrotem do miski i przykryj czystym ręcznikiem do herbaty. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 do 4 godzin.
- Wyjmij ciasto, zagnieć je i włóż do niego rodzynki.
- Następnie podziel ciasto na 8 części. Każdą część ciasta uformować w długi wałek.
- Weź 3 jajka i zacznij zaplatać warkocz od środka – zakręć końce w kierunku dołu. Przełóż warkocz na blachę do pieczenia i spłaszcz go dłonią wzdłuż wierzchu.
- Weź 3 kolejne rolki, zaplataj je w ten sam sposób i połóż na pierwszej. Delikatnie spłaszcz warkocz i złóż jego końce pod spód całego bochenka.
- Ostatnie dwa rulony skręcić w spiralę, ułożyć na wierzchu zawiniątka i ponownie złożyć końce pod zawiniątkiem.
- Na koniec zabezpieczyć buchtę dwoma szpikulcami, którymi nakłuwa się wierzch buchty po przekątnej względem siebie. Pozostawić bundt na blasze do pieczenia na co najmniej 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
- W miseczce ubij jajko do posmarowania i posmaruj nim ciasto. Posypać posiekanymi migdałami i piec przez około 1 godzinę na dolnej półce piekarnika. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 25 minut. Wykończenie w temperaturze 100 °C.
- Upieczone ciasto świąteczne pozostawić do całkowitego ostygnięcia.